Старец Паисий Светогорец - изповедта освобождава човека от властта на дявола

от vbfczAmivepelmDA

elder Paisios confession

Ако хората поне биха отишли при духовника да се изповядат, то би изчезнало бесовското въздействие и отново биха могли да мислят. Та нали сега заради бесовското въздействие те не са в състояние даже да мислят с главата си. Не отдавна на Света Гора беше идвал един магьосник. С някакви магьоснически мрежички той заградил на едно място целия път, който води до моята килия. Ако би минал от там човек, който не е изповядал своите грехове, той би пострадал, без и да разбере каква е причината за това. Когато видях на пътя тези магьоснически мрежи, аз веднага се прекръстих и тръгнах по тях с краката си – всичко разкъсах. После дойде в килията и самият магьосник. Той ми разказа за всички свои замислени планове и изгори своите книги.

Дяволът не владее с никаква сила и власт над вярващия човек, който ходи в църква, изповядва се, причащава се. Дяволът само полайва към такъв човек, все едно е беззъбо куче. Но той има голяма власт над невярващия човек, който му е дал власт над себе си. Такъв човек дяволът може и да го загризе – в този случай той има зъби и гризе нещастния. Дяволът владее душата с такава власт, каквато му е дала самата душа.

Когато умира човек, духовно порядъчен, то възхода на неговата душа към небето е подобен на летящ влак. Лаещите кучета се носят зад влака, задъхвайки се от лаене, опитват се да изпреварят от пред, а влакът лети и лети – може да прегази някое от тях. Ако умира човек, духовното състояние на който би било желателно да е по-добро, то неговата душа сякаш се намира във влак, който едвам-едвам пълзи. Той не може да върви по-бързо, защото колелата му не са изправни, кучетата прескачат в отворените прозорци и хапят хората.

При положение, че дяволът е придобил над човека голяма власт, овладял го е, трябва да бъде намерена причината за станалото, за да бъде дяволът лишен от тази власт.

В противен случай, колкото и да се молят за този човек другите, врагът не си отива. Той осакатява човека. Свещениците му четат Василиеви молитви – четат, а в края на краищата на нещастния му става още по-зле, защото дяволът го мъчи още повече от преди. Човек трябва да се покае, да се изповяда, така да лиши дявола от тази власт, която той самият му е дал. Само след това дяволът си отива, а иначе човек ще се мъчи.
Ако даже цял ден му четеш, ако и два дена, даже и цяла седмица, месеци и години – дяволът има власт над нещастния и не си отива.

 

Старец Паисий Светогорец, слова, том І, стр. 49, издание на руски език

(превод Ловчански Митрополит Гавриил, част от негова проповед)