Светата Василиева Литургия може да се служи единствено в олтара

от Пътят на отците

БИОГРАФИЯ на архим. Евсевий
Архимандрит Евсевий (Дангалас) е Божигробски - Светогробски клирик на Йерусалимската Патриаршия, служещ в храма при Гроба Господен и в патриаршеския храм „Свети равноапостолни Константин и Елена", официален преводач на Йерусалимската Патриаршия. На 12-годишна възраст пристига в Йерусалим, където завършва Духовна Семинария. През 1979 г. Светият Синод на Йерусалимската Патриаршия го изпраща в Русия, където завършва Санкт-Петербургската (тогава Ленинградска) Духовна Академия.
Интервюто е направено с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил.

ИНТЕРВЮ:

- Ваше Високопреподобие, съществува ли практика в Йерусалимската църква да се служи Яковова света Литургия на Велика Събота или на Велики Четвъртък - не както е положено - света Василиева Литургия?


- Не, не, не, никъде не се служи така. Нито при нас, нито в Гърция, нито в Константинопол. Яковова света Литургия не се отслужва през Страстната седмица, а се допуска само на празника на светията на 23 октомври и то по строго определения за това начин.

- Отец, Вие чували ли сте света Василиева Литургия да се служи извън олтара в Йерусалимската или в която и да е друга Поместна православна църква?

- Как така, къде другаде да се служи?

- Не в олтара, както е положено, а в центъра на храма.

- Не, не, светата Василиева Литургия може да се служи единствено в олтара...

- Има ли при Вас такава практика: на Велика Събота да се дават отделно светите Тяло и Кръв Господни, като светото Тяло Христово да се дава в ръка, а светата Кръв Христова да се приема направо от светия Потир?

- Не, не, няма такава практика. Тялото Христово не се приема с ръце. Приемането на светата Кръв Христова от светия Потир е било практика в древността, когато се е служела Яковова света Литургия, но днес много рядко се прави така, защото хората не са свикнали и е много опасно причастяването направо от светия Потир, опасно е много.

- Моля да приемете сърдечната ни благодарност за интервюто.

- Хубаво, хубаво (на чист български език). И аз също Ви благодаря!

- Ваше Високопреподобие, та Вие говорите български?!

- Ами че аз съм роден в село Крушево, до Промахон, една планина отделя България от родното ми село. Много се радвам, когато видя български поклонници в Йерусалим, бил съм веднъж в България, имам роднини в Сандански, в Пловдив, и ще очаквам Бог пак да даде възможност да посетя България и открия роднините си.

- Бихте ли отправили Пасхален поздрав към българския народ от Светия град Йерусалим?

- Поздравявам целия народ с Пасха Христова, и желая щастие, духовни радости и успехи, Божието благословение и помощ Божия, и радост духовна и да се срещнем в светия Йерусалим, разбира се.

С архим. Евсевий разговаря Василианна Мерхеб, м. май 2016 г.