от Предание БГ

В понеделник след Петдесетница Православната Църква чества Светият Дух - Господа, Животворящия, едно от Лицата на Светата Единосъщна и Неразделна Троица. По традиция на този празник св. Божествена Литургия в църквата „Св. Троица“ в гр. Ябланица беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха Константийският епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, ст. ик. Вениамин Павлов, свещеноиконом Павлин Петров, предстоятел на храма и дякон Андроник Попов. В храма молитвено присъстваха кметът на община Ябланица инж. Найден Найденов и други официални лица.

Прочети още
от Предание БГ

В навечерието на великия християнски празник Петдесетница, по традиция Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил посети Етрополския манастир „Св. Троица“, където оглави празничната вечерня. На архиерея съслужиха игуменът на светата обител ст. ик. Емил Якимов, ст. ик. Огнян Георгиев, свещеноиконом Христо Нинов, свещеноиконом Борис Анев, свещеник Петър Милошов и дякон Андроник Попов..

Прочети още
от Предание БГ

На 1 юни - празникът на детето, приключи учебната 2022/23 г. в Частно начално училище „Св. Седмочисленици“ – гр. Ловеч. Тържеството бе украсено с богата програма от песни и стихове на възпитаниците на училището, плод както на труда и старанието както на децата, така и на техните учители и родители.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ЮНИ 2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

Възнесъл си се в слава, Христе, Боже наш,
зарадвал учениците с обещанието за Светия Дух,
уверил ги чрез благословението,
че Ти си Син Божий, Избавител на света.

(Тропар на Възнесение)

Прочети още
от Предание БГ

Националният конкурс "Петдесетница" под егидата на Светия синод завърши с изложба, концерт и рецитал на стихове, а наградите на децата връчи Негово Високопреосвещенство ловчанският митрополит Гавриил.

Прочети още
от Пътят на отците

- Говори се, че църквата не отстоява правата си достатъчно активно, че мълчи, прощава, не пристъпва към никакви активни, резки, радикални действия, към каквито са привикнали нашите опоненти. Може би губим време, в което бихме могли да сме по-твърди… Защо именно така?

- При нас процесът на поведение и реакция е основан на примера на Спасителя. Когато Той е бил на земята, са Го преследвали, гонели, ненавиждали, а Той не е правел никакви заявления, не се е оплаквал на никого, всичко е търпял. И Той ни е казал: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят. Ако Мене мразиха, и вас ще мразят“. Затова ние приемаме случващото се като пръст Божий. А срещу Бог на никого не трябва да се оплакваме. На Бога само благодарим.

Прочети още
от Предание БГ

В човека има две радости: първата е, когато получава, а втората - когато дава. Този, който получава, има радост човешка, а който дава- радост божествена.

Прочети още
от Предание БГ

Бог е светлината на душата. Колкото повече душата е изложена на тази светлина, толкова по-здрава, по-жизнерадостна, по-силна е тя. Бог е разумна светлина, която прониква и вижда през цялото творение. Бог гледа и вижда всички човешки мисли, всички желания, всички намерения.Господ гледа. Когато човек осъзнае, че Бог гледа, той се срамува от глупавите мисли, греховните желания, неправедните намерения. Така се появява страхът Божий в човека, който очиства душата. Начало на премъдростта е страхът Господен.                                            

Прочети още
от Предание БГ

Не привързвайте сърцето си към парите; нека то не зависи от тях. Нека прахът и тлението си останат такива, каквито са. Нека вечната душа се занимава с вечното.

Прочети още
от Предание БГ

   Един ден при отец Гавриил дошли монаси. По пътя, преди да дойдат при отец Гавраил, те говорели помежду си:

- Колко са силни монасите, колко голямо значение има, че знаем силата на кръстното знамение, 90-ия псалом, молитвата, защото с тях побеждаваме дявола.

Прочети още
от Предание БГ

Корабите не потъват заради водата, която ги заобикаля, а заради проникването ѝ в тях. Не позволявай на това, което е около теб, да влезе в теб и да те повлече надолу.

Прочети още
от Предание БГ

Целта на любовта е един човек да даде радост на другиго;доброволно да лиша себе си от нещо, за да има другият повече;да се жертвам, за да се чувства другият спокоен, сигурен в живота си.Любовта е връзка, която ни свързва с Църквата и в същото време с Христос.

Прочети още
от Предание БГ

Редом с нас през целия ни живот е велика светиня – светената вода (на гръцки език „агиасма“ – „светиня“). Тя трябва да бъде във всеки дом на православните християни и трябва внимателно да се съхранява в молитвения кът до иконите.

Прочети още
от Предание БГ

Днес се пише доста за трансхуманизма, а самото движение отдавна се е превърнало в идеологическа парадигма с всички произтичащи от това последствия.

Прочети още
от Предание БГ

Детеубийството – това е кървав дъжд, който непрестанно се излива на земята, денем и нощем, лете и зиме. Изглежда, че цялата земя вече е обагрена в червено, че сред синята шир на океана континентите, облети в кръв, плуват като огромни кораби след ожесточена битка.

Прочети още
от Предание БГ

Смиреният човек никога не прибързва, не е припрян или напрегнат, няма горещи и разпилени мисли, но винаги остава спокоен. Дори небето да се сгромоляса, смиреният човек няма да се ужаси. Не всеки тих човек е смирен, но всеки смирен човек е тих.

Прочети още
от Предание БГ

Да погледнем на годината която си отива,

Какво сме постигнали в нея, и какъв е смисълът на живота,
Прочети още
от Предание БГ

Кондак 1

Светителю отче Николае, моли Бога за нас. Дивни чудотворче и изряден Христов угодниче, тебе, извора на многоценно миро от милост Божия за цял свят и неизчерпаемо море от чудеса, с любов възхваляме. А ти, имайки пред Бога дързновение, пази ни отвсякакви беди, за да ти казваме: Радвай се, велики чудотворче Николае.

Прочети още