от Предание БГ

По традиция по време на Великия пост и тази година на 10 април Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. преждеосвещена Литургия в параклиса, посветен на св. вмчк Пантелеймон в гр. Троян. На владиката съслужиха Архиерейският наместник на Троянска духовна околия прот. Войден Божков, свещеноиконом Калин Пенев и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ
Нека поставяме кръстното знамение над нашите врати, и на челото си, и на гърдите си, и на устните си, и върху всеки член на тялото си и нека се въоръжим с това непобедимо оръжие на християнството, победителят над смъртта, надеждата на верните, светлината на всички краища на земята, ключът, който отваря рая и побеждава ересите, утвърждението на Вярата, великият пазител и спасителното славословие на православните.
Прочети още
от Предание БГ
Когато пребивавате в молитва, всичко в земния живот става както трябва, нищо лошо не се случва. Например, ако миете чинии - няма да счупите нито една, няма да причините никакви щети... Тогава преставате да се страхувате. Божията благодат влиза във вас. Когато дойде благодатта, всичко става с радост, без труд.
Прочети още
от Предание БГ

Второто пришествие на Христос ще бъде страшно и последният съд над целия свят ще бъде ужасен, но и царуването на антихриста няма да мине без големи ужаси“, пише старецът Амвросий Оптински.

Прочети още
от Предание БГ

Слово Божие стана човек, за да ни покаже висотата, на която ще ни изкачи;

Прочети още
от Предание БГ

Поради нарушаване на поста сме били изгонени от рая. Така че нека постим, за да се върнем там.

Прочети още
от Предание БГ

Във всеки човек, който живее непокаян в греха, живее демон, като че в къща, и той управлява всичко в него. Когато по Божията благодат такъв грешник се разкае за греховете си, покае се и престане да греши - демонът бива изгонен от него.

Прочети още
от Предание БГ
Никога не мислете, че с първата си молитва, с първото си прошение ще получите всичко, което поискате от Бога!
Прочети още
от Предание БГ

О всесилни и велики свещеномъчениче Харалампие, Христов войне, доблестни и непобедим Божий угодниче, и бърз помощниче във всички скърби, помогни на нас грешните и недостойни твои раби, които живеем в този век и моли Господа Бога да ни опрости всички грехове, които сме направили през целия си живот още от младини с думи, с дело, с мисли и всичките си чувства.

Прочети още
от Предание БГ

Любовта е най-красивото Цвете в градината на добродетелите, които заедно съставляват букета на разсъдителността.

Прочети още
от Предание БГ

Един млад мъж напълно се пропил, всичко разпилял от вкъщи. Жена му не издържала такъв живот и си тръгнала заедно с детето.

Един негов приятел разбрал, че във Вирица живее стар монах, който лекува алкохолици и започнал да го уговаря да отидат там: може би той щял да му помогне да се изцели.

Прочети още
от Предание БГ
Веднъж свети Йоан (Шанхайски) бил извикан спешно да причасти умиращ човек в болницата.
Прочети още
от Предание БГ

Един ден в Атина свети Порфрий бил с една монахиня и се наложило да вземе такси. Таксиметровият шофьор, на когото попаднали, се държал грубо и богохулно. Затова монахинята казала на свети Порфрий: „Може би трябва да намерим друго такси“. Но той отговорил: „Не, да тръгнем с този, но нека само аз да говоря.“ Когато се качили в таксито, шофьорът започнал да им говори какви ли не неща за това колко егоистични са свещениците, колко корумпирани са епископите и т.н. Свети Порфирий не казал нито дума, същото сторила и монахинята.

Прочети още
от Предание БГ

Нима е толкова трудно за нас да утешим някого, който изпитва мъка или да кажем блага дума на скърбящите?

Прочети още
от Предание БГ
Виждам странно и преславно тайнство: пещерата стана небе, Девата – херувимски престол (на Бога), яслите – мястото, в което легна невместимият Христос Бог, Когото възпяваме и величаем.
Прочети още
от Предание БГ

Автор: свещеник Войден Божков

„Добри пастирю, който пожертвува светата си душа за нас, твоите овци и чрез много старания ти събра стадо на Бога, като ни настани на тревисто място — обяснените с твоя език писания,  отхрани ни върху тихата вода на божественото кръщение и ни изведе на пътеките на правдата, за да вършим добри дела. Чрез тебе цялата българска страна позна Бога!”

(Из пространното житие на св.Климент Охридски от Теофилакт Български/Охридски)

Прочети още
от Предание БГ

Ако наблюдавате как умират хората, ще забележите, че смъртта на човек обикновено е подобна на греха му, както е писано: всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат (Матей 26:52). Всеки грях е нож и хората, както обикновено, биват посечени от греха, който най-охотно са извършили. Пример за това ни дава Саломе, лошата дъщеря на Иродиада, която поиска и получи от Ирод главата на Йоан Кръстител на поднос. Живеела в Испания, в град Лерида, заедно с Ирод и Иродиада, които били заточени там. Случило се, че веднъж тя трябвало да прекоси покритата с лед река Сикорис. Ледът се пропукал и тя се потопила във водата до врата.

Прочети още
от Предание БГ

Един ден млада двойка посетила свети Гавриил (Ургебадзе). Жената била бременна.

Прочети още
от Предание БГ

Текст, написан по повод храмовия празник

на църквата св. преп. Параскева Петка

в град Троян от иерей Войден Божков,

енорийски свещеник при

храма/

Прочети още
от Предание БГ

Представете си двама пътници, които вървят към един град. Единият тръгнал по заобиколен път, натъквал се на планини и блата, като се налагало или да ги заобиколи или да ги премине. Той паднал, затъвал в блата, падал в реката. Другият пътник поел по прекия път и стигнал лесно и бързо. На входа на града се огледал да види къде е спътникът му и го видял в реката да се бори с течението. Той се изненадал, че приятелят му не избрал пътя, по който той пристигнал. След което влязъл в града.

Прочети още