Дяконско ръкоположение в Ловчанска епархия

от Предание БГ

На първи декември 2019 г. - ✝ 14 Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ръкоположи в дяконски чин благоговейният мъж Войден Божков в приземния параклис „Св. Въведение Богородично“ на новия катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч.

Новоръкоположият дякон е родом от гр. Троян, отраснал е в семейство на свещеник, завършил е духовна семинария, след което се дипломира с отличен успех в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Имащ отлични певчески качества – певец към храм „Успение Богородично“ – гр. София, той решава да се завърне в родния край и ще започне служението си в троянската църква „Св. преп. Параскева“.

Владика Гавриил честити ръкоположението на дякон Войден Божков и свърза събитието с празнувания за деня светец – св. праведен Филарет Милостиви, който бил изключително милосърден към нуждаещите се и раздал и последното си имущество на бедните. Архиереят изтъкна, че християните и особено духовниците следва да се поучат от този пример и да имат милосърдие и любов към хората, като истинското милосърдие е не когато за това се получава заплата, а когато то извира от душата и сърцето на човека. Митрополит Гавриил пожела на новоръкоположения дякон да служи усърдно и всеотдайно, да бъде милосърден и състрадателен към хората, които имат нужда от неговата помощ.


Още новини
  • Prev