На 19 октомври денят на пренасяне мощите на св. Йоан Рилски, в Рилската света обител Ловчански митрополит Гавриил отбеляза 20 години от епископската си хиротония

от Предание БГ

Тази година, в навечерието на 19 октомври – денят, когато Православната ни Църква почита паметта на всебългарския небесен покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил посети Рилската света обител. Празникът съвпадна с юбилейната двадесетгодишнина от епископската хиротония /ръкоположение/ на Ловчанския архиерей, извършена в Рилския манастир. По негова покана гост на празника бе Негово Високопреосвещенство Полтавския и Миргородски митрополит Филип (Украинска Православна Църква - Московска Патриаршия).

Ловчанският владика оглави традиционното всенощно бдение, започнало в централния манастирски храм „Рождество Богородично“ около 8 часа вечерта.

На следващия ден бе отслужена Божествена св. Литургия, предстоявана от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Полтавския и Миргородски митрополит Филип, Адрианополския еп. Евлогий и Главиницкия еп. Йоан. В богослужбата участие взеха също и архим. Теоктист - предстоятел на подворието ни в Москва, архим. Герасим - председател на храм "Св. Хризостом" в гр. Драма, братя на светата обител, икономи, протойереи, йереи и дякони от страната и чужбина. Храмът беше изпълнен с поклонници, голяма част от които приеха св. Тайни. В края на богослужението слово за празника произнесе Ловчанският митрополит Гавриил. Той честити празника на всички и припомни, че както всички са искали да се допрат до Господ Иисус Христос, защото от Него излиза сила, така и християните се стремят в Рилската св. обител да целунат мощите на св. Иван Рилски, защото от тях също излиза Христовата сила, която лекува душевни и телесни рани и помага да се решават най-трудни проблеми в живота. Владиката изтъкна, че вече толкова векове от мощите на св. Иван Рилски се носи благоухание и припомни, че чрез тях са се случили неизброими чудеса дори до ден днешен. Мощите са били завзети през 1183 г. от Средец (София) в тогавашната унгарска столица Естергом, а след това са върнати обратно с почести в България поради това, че унгарците се уплашили да не би множеството чудеса, ставащи чрез мощите на преп. Иван Рилски, да станат причина народът да се обърне към Православието. Визирайки настоящата ситуация в Украйна и подкрепяйки каноничния архиерей Негово Блаженство митрополит Онуфрий, митрополит Гавриил изтъкна, че няма по-голям дар от благодатта на Св. Дух и че няма по-страшно наказание поради разкол или ерес тази благодат да бъде изгубена.

Игуменът на Рилската света обител Адрианополски еп. Евлогий припомни завета на всебългарския небесен покровител, който ни е завещавал да пазим светата православна вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, нито да търсим да бъдем познавани и обичани от земните царе и князе, нито да се поддаваме на тях, като оставяме Небесния цар. Епископ Евлогий припомни, че всяка власт е от Бога, понякога за изпитание, а друг път за благоденствие на народа.

Последва традиционното литийно шествие в спомен на пренасяне мощите на Преподобния от светата обител в Сердика преди 1000 години.


Още новини
  • Prev