Пирейският митрополит Серафим: "Да не се отклоняваме нито вляво, нито вдясно"

от Прот. Михаил Ковачев

В началото на септември тази година се състоя среща между Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и Пирейския митрополит Серафим, която се проведе в Пирейската митрополия в Атина. Поканата беше отправена по време на посещение в Гърция на група миряни и духовници начело с митрополит Гавриил. Веднага направи впечатление изключителната сърдечност и радост, с която Пирейският митрополит посрещна своя гост и уважението, което му оказваше през цялото време на гостуването. В хода на срещата двамата йерарси споделиха своя опит в различни сфери от епархийската си дейност. Именно това беше вторият момент, който остави силно впечатление у присъстващите: броят и широките мащаби на образователната и социална дейност на Пирейската митрополия. На първо място митрополит Серафим сподели подробности около организирането и дейността на радио Πειραϊκή Εκκλησία, най-обичаното и слушано църковно радио в цяла Гърция и диаспората, за което с голяма топлота са се изказвали и съвременните гръцки старци, като например, св. Порфирий Кавсокаливит. Владика Серафим очерта и някои други дейности на неговата епархия, сред които:

- ежедневно осигуряване на топла храна на 20 000 бежанци и бездомни хора.

- собствена детска градина, начално училище и гимназия, покриваща най-високите образователни стандарти в страната и випускниците на която обикновено продължават своето образование в най-престижните университети в света.

- финансова издръжка на приюта и болницата за стари хора, стари свещеници и епископи - само в болницата се лекуват 400 души.

- спонсориране на едно най-важните културни събития в Атина – празника на гръцките народни танци.

- училище за иконопис и училище по византийска музика и пеене.

- (в момента) строеж на Митрополитска православна болница, която да осигури безплатен достъп до здравеопазването за хора без медицинско осигуряване.

- поддръжка на много младежи и млади семейства; училище за родители с множество програми.

- значителен принос към Православните мисии в Африка и Азия и интензивно сътрудничество с местните епископи от тези континенти в усилията им за разпространяване на светото Православие.

Красноречиво потвърждение на казаното по-горе беше моментът, когато няколко класа деца, се бяха наредили пред вратите на залата, където беше срещата, за да вземат благословение от своя архиерей, тъй като били чули, че в момента там е Пирейският владика.

Не на последно място в хода на разговорите беше засегната и темата за състоялия се събор на Крит. И в частния разговор със своя събрат Пирейския митрополит Серафим сподели своята позиция, която многократно публично е изразявал, а именно: своето категорично несъгласие с икуменическия изказ и смисъл на приетия на събора документ „Отношенията на Православната Цръква с останалия християнски свят“. В подписването на приетия документ, Пирейският владика заяви, че вижда опасни тенденции на отстъпление от Православната еклесиология. В същото време, обаче, той подчерта и своето противопоставяне на опитите да се предизвика разкол в Православната църква, както от страна на икуменистите, така и от страна на борещите се с икуменизма, но не по разум. Смисълът на думите на владиката бе, че е изключително важно да се избегне разкола и в същото време да не се допуска нарушаването на догматичното учение на Православието. Той изрази и своето неодобрение на тенденциите да се прекратява общението с йерарсите, подписали документа за икуменизма на събора. Очевидно беше, че Пирейският митрополит е избрал царският път, „нито в ляво, нито в дясно“.

Прот. Михаил Ковачев