Старецът Никон Светогорец: Да бъдем смирени!

от Предание БГ

Дяволът не се бои нито от нашия ум, нито от нашето знание. При него те са по-големи. Той не се бои даже от нашите добродетели. При него те са по-големи. Само една от тях той няма и тя го убива, а нас ни спасява. Коя е тази добродетел? … Веднъж, след като бях постигнал нещо, гордо отидох при моя старец. Той, като ме видя, веднага разбра, че съм се подхлъзнал и без да дочака какво ще река, ми каза:

- Защо така се гордеем, синко? С какви дела се гордеем? С това, че постим, ядем малко? Дяволът пости повече от нас, никога не яде. С това, че не спим нощем, че спим малко? Дяволът бодърства повече от нас, той никога не спи. С това, че се въздържаме? Че съхраняваме девственост? Дяволът е по-девствен от нас: дори да поиска да блудства, не може – той няма тяло.

Не повярвах на ушите си. Каквито и добродетели да притежаваме, дяволът ги има също. Каквото и добродетели да придобием, тези добродетели, които дяволът е имал, когато е бил архангел, ние никога няма да придобием. Ние трябва да се стремим към тази добродетел, за да се спасим.

Дяволът ни мами не само с грехове. Той ни прелъстява с добродетелите повече, отколкото с греховете. Греховете ги виждаме, можем да ги избегнем, но за добродетелите се борим, за да ги придобием.

Един светец казва следното: „ Искаш да постиш? Дяволът ще ти помогне. Искаш да раздаваш милостиня? Дяволът ще ти помогне. Да строиш храмове? Дяволът ще ти помогне. Защо? Защото знае, че ако придобием всичко това, то можем да се възгордеем и всичко да загубим.“

Трябва да придобиваме тази добродетел, която той няма. Да бъдем смирени!