Духовни бисери (5)

от Предание БГ

Когато отидем при докторите за лечение, ние не им казваме какво да правят. Те си знаят работата. Ние само им казваме къде е болката и откога я имаме. Истината ни се дава, когато я търсим смирено, както търсим лечение от лекарите. Не можем да поръчаме истината, но можем да помолим да ни се даде, да ни бъде разкрита. Защото истината е Бог, Комуто не можем да заповядаме, а само да просим от Него и да Го обичаме. Докторите знаят какво искате, когато отидете при тях. Всичко, което можете да направите е да им кажете, че изпитвате болка и къде е тя. Останалото зависи от тях. Заради това светите Отци са ни казали да се молим подобно на малки деца, които плачат, щом ги заболи. И показват къде точно ги боли.

Св. Яков Цаликис

***

Днес хората следват светската логика: „Нека не постим заради децата, та да не се разболеят, те трябва да имат всичко в изобилие, трябва да ги пазим от трудности“. И така си живеят, бедните хорица, хапвайки постоянно пържоли, ала от това няма полза. Когато някой човек се възрадва, че не яде от любов към Христа, то тогава той наистина се храни. Ако от любов към Христос той предпочете безвкусното пред вкусното, това е така, защото чрез невкусното той се наслаждава на Христос.

***

Понякога Господ позволява роднина или колега да ни причинят неприятности, за да изпита нашето търпение и смирение. При все това, вместо да сме благодарни за възможността, която Господ ни дава, ние реагираме и отказваме да бъдем излекувани. Все едно да не платим на лекаря, който ни поставя инжекция, когато сме болни.

Св. Паисий Светогорец

***

Никой да не мисли, скъпи мои християни, че само свещениците и монасите трябва да се молят постоянно, а не и миряните.

Не, не! Всеки християнин без изключение трябва винаги да пребива в молитва.

Св. Григорий Палама

***

Всички трудности и изпитания, които Бог ни праща, са необходими за нас, но ние не го разбираме, когато сме млади. Когато израснем, проумяваме, че така Бог показва своята обич към нас.

Старец Тадей Витовнишки

***

Покаянието е възобновяване на кръщението.

Св. Йоан Лествичник

***

След като преживяла всички трудности на земния живот, Божията Майка вижда всяка сълза; чува всеки вопъл и просба, отправени към Нея.

Св. Йоан Максимович

Духовни бисери 1

 

Духовни бисери 2

 

Духовни бисери 3

 

Духовни бисери 4