Старец Ефрем Аризонски: Зимата на скърбите ще отмине и красивата пролет ще донесе благоуханието на Божията благодат

от Предание БГ

Колкото по-бързо придобиете някоя добродетел, толкова по-лесно ще я загубите. Колкото по-бавно и с усиля я придобиеш, толкова по-устойчива е тя; също както тиквичката, която се издължила и рекла на кипариса:

- Виж колко пораснах само за няколко дни! А ти си тук от толкова много години и не си пораснал кой знае колко!

- Да - рекъл кипарисът – ала ти все още ни си видяла бури, жеги и големи студове!

След време, тиквичката изсъхнала, а кипарисът все още бил на същото място!

Така се случва и при духовния човек. И през буря, и през мирни времена, той остава неизменен. Защо? Защото дългият период от време създава стабилност. Щом се отрече от света за пръв път, духовното състояние на човек е нестабилно, ала с течение на времето Божията благодат постепенно ще започне да действа. Тогава няма да е необходимо да насилвате себе си, за да имате добри помисли: благодатта действа във вас и ги дава на ума ви без да се напрягате. Тогава ще бъдете свидетели на велики тайни! Ще можете да имате например помнене на смъртта или друго добротворно настроение.

Търпение, дете мое. Нека подобно на нашия архипастир Иисус носим трънения венец на житейските несгоди. Нека тръните се забият дълбоко в главата ни, нека прокърви болезнено, така че болката и кръвта да украсят одеждата на нашата душа, така че да не се посрамим, щом застанем пред Христа и видим другите души, изпълнени със слава и чистота. Търпение, зимата на скърбите ще отмине и красивата пролет ще донесе благоуханието на Божията благодат.

Не се бой, защото пред нас са нашите по-големи братя – ангелите - които се борят заедно с нас. Те са несравнимо по-силни от демоните. Поради това бъдете смели. Почерпете сила от истинското себепознание, защото истината брани борещият се подобно на мощно оръжие.

Моли се винаги с обичаната Иисусова молитва. Вглъби се в себе си чрез мълчание и четене. Грижи се за скъпата си душа, дете мое. Живей по-духовно вкъщи. Бог наблюдава състоянието ти и чудодейно ще настъпи благодатният време, когато вишните сили решат.

Разсъждавай философски над суетата и преходността на нещата, както и върху истинността и вечността на живота в Небесата, където обитава Тържествуващата Църква, чакаща и молеща се за Войнстващите Църква, водеща тежка битка днес - поради което имаме нужда от истинните догмати на нашите Свети Отци и пламенна вяра в Христос. Настъпило е време, когато дяволът ще прелъсти, ако е възможно, и избраните.

Из „ Съвети от Света Гора. За духовната борба.“