Дете мое, имаш ли хубав модерен телефон?

от Предание БГ

Един американец заедно със свои познати отишъл в манастира „Св. Антоний“ в Аризона. В един момент Старецът Ефрем излязъл от килията, където се моли за света и попитал младия американец:

- Дете мое, имаш ли хубав модерен телефон?

- Защо ме питате, Отче? – отвърнал младежът.

- Искам да се обадиш до един манастир на Света Гора, така че да мога да поговоря с тях – отговорил старецът.

Старецът дал номера на манастира на Св. Гора и рекъл на младежа:

- Дете мое, обади се след около час и като се свържеш, ми дай телефона да говоря.

След около час младият мъж се обадил на светогорския манастир и казал на монаха, който отговорил на телефона, че Стареца Ефрем от Аризона иска да говори с него. Като казал това, младият американец се отправил към килията на Стареца Ефрем, за да му даде телефона.

Атонският монах бил изненадан от телефонното обаждане и казал на младежа, че Старецът Ефрем е там и иска да говори с него! Младият американец бил шокиран! Тогава чул Стареца Ефрем да му казва:

- Хайде, Джон, дете мое, казах ти да се обадиш, така че да можем да поговорим! Аз от Атон, а ти в Аризона да видим какво нещо е Православието и как действа благодатта на Светия Дух. До скоро, Джон!

Това му рекъл старецът и затворил телефона.

Младият Джон бил сащисан! Останал на място подобно на камък! Сетне се отправил да отвори вратата на килията на Стареца Ефрем, ала него го нямало.
Тогава той отишъл при своите познати и започнал да им разказва случилото се. И когато свършил своята история, Старецът Ефрем се появил от своята килия и му рекъл:

- Джон, ела и ме виж!

Тази случка станала причината младият мъж да се откаже от света и да стане монах в манастира „Св. Антоний“.