Духовни бисери (4)

от Предание БГ

Истината и любовта са по-силни от лъжите, фалша и омразата.

Смирението, това е основата. Гордият човек не може да направи нищо добро. Той счита, че Бог му е длъжник, а не обратното.

Патриарх Павле

***

Блажен е този човек, който управлява своята собственост според Божията воля и не е получил осъждане от Христа Спасителя като сребролюбец, който е без състрадание към своя ближен.

Св. Ефрем Сирин

***

Ние съществуваме на земята за това – да работим над красотата на нашата душа.

Схиигумен Сава (Остапенко)

***

Бъдете внимателни. Пазете душата си! Не мислете за онова, което ще отмине и се насочете към онова, което е вечно. В това ще намерите щастието, което душата ви търси и за което жадува сърцето ви!

Св. Йоан Максимович

***

Църквата е лечебница, а не съдилище.

Аз съм християнин. Твърдящият това човек заявява с това всичко наведнъж – своята страна, работа, семейство; вярващият не принадлежи към който и да е град на земята, а на небесния Йерусалим.

Св. Йоан Златоуст

***

На своята работа, каквато и да е тя, можете да станете светец чрез внимателност, търпение и любов. Започвайте отначало всеки ден. С нова решимост, с нов ентусиазъм, обич, молитва и тишина – не с тревожност, която причинява болка в гърдите.

Св. Порфирий Кавсокаливит

 

***

Когато лъжеш, лъжеш Бога; когато крадеш, крадеш от Бога; когато чувстваш омраза към някого, мразиш Бога; когато не почиташ родителите си, не почиташ Бога; когато завиждаш, завиждаш на Бог; когато пропуснеш просбите на сиромаха, пропускаш да се отблагодариш Богу; когато замислиш зло, извършваш зло спрямо Бога.

 

Св. Николай Велимирович

 

Духовни бисери 1

 

Духовни бисери 2

 

Духовни бисери 3