Архимандрит Клеопа (Илие): Детенце, откъде си? - Идвам от ада.

от Предание БГ

Истинска история

Вървял един свещеник по улицата и видял малчуган на около пет-шест години – босоног, до коленете в мръсотия, разрошена коса, лицето мръсно и неумито, ръцете целите в пъпки - и го попитал:

- Дете, откъде си?

- Идвам от ада!

Свещеникът се удивил:

- А как се казва баща ти?

- Сатана!

- А мама?

- Крилото на сатаната!

- А имаш ли братя и сестри?

- Да.

- Те как се казват?

- Дяволи.

Тогава свещеникът запитал:

- А къде живееш, детенце?

-Хайде, ще ти покажа! – и тръгнало заедно със свещеника.

И в покрайнините на града му показало стара, порутена къщура с рукнати дувари. Свещеникът хванал детето за ръка и влезнал в двора. И чул как вкъщи се ругаели майката и бащата:

Мъжът кълнял жената със страшни думи, а тя му отговорила:

- Махай се оттук, сатана!

- Ти пък си неговото крило!

Дошло едно дете, а той:

- Махни се, дяволе!

И жена му викнала след него:

- О, горко ми, този дом е същински ад!

Чул това свещеникът и разбрал защо детето казвало, че идва от ада. То не знаело други думи. От майка си чуло, че в дома им е ад, че бащата се нарича сатана, а майката – крилото на сатаната, а братчетата и сестричетата – дяволи. То било чуло всичко това вкъщи.

А знаете ли защо домът се превръща в ад? Там, където няма пост, няма утринни и вечерни молитви, където няма чист живот и не ходят на църква, а от утрото пият, пушат и се ругаят, там наистина домът се превръща в ад. И дяволът отива там, и тогава горко на човека през всичките му дни, които ще преживее на земята! През целия ден проклетия, целият ден напрежение, трудности: дяволът се настанявал тук! Дяволът носи със себе си омраза, кавги, гняв, ярост, псуване, проклятия, ругатни, побои, убийства, пиянство, разврат. Точно така става! Където и да отиде, дяволът всичко разрушава. И домът се превръща в ад!

А където с утрото, щом се събудят, се поклонят Богу и отидат на работа с молитва в душата, постят по време на светите пости, дават милостиня, четат свещените книги и търпят скърбите и несгодите с радост, там е благословението Божие и по Неговата милост всичко се устройва в полза на душата и за наше спасение.

http://www.pravoslavie.ru