Архиерейски богослужения в Ловеч и Ботевград за Възкресение Христово

от Предание БГ

За най-светлия християнски празник Възкресение Христово Негово Високопреосвещенство Ловчанският Гавриил оглави Пасхалното богослужение в катедралния храм на град Ловеч „Св. св. Кирил и Методий“. Празникът започна с лития около храма, след което на площада пред катедралата владиката възвести славното и спасително Възкресение Христово на събралия се богомолен народ и всеки имаше възможност да запали своята свещ от благодатния огън. След това владиката възглави св. Пасхална Литургия в съслужение със ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Петър Милошов. В края на Пасхалната света Литургия митрополит Гавриил прочете Патриаршеското и Синодално Пасхалното послание и раздаде иконки, посветени на Празника на празниците – Великден.

Пасхалната радост продължи в неделния следобед с вечерното богослужение на Второ Възкресение в старинната църква „Св. вмчца Неделя“ в Ловчанския квартал Вароша. На богослужението присътваха служащите в Ловеч духовници, като на него се прочетоха откъси от Евангелието на различни езици, след което се извърши лития около храма.

Както и през предходните години, на Светли понеделник Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Литургия в църквата „Възнесение Господне“ в Ботевград. На архиерея съслужиха председателят на църковното настоятелство и Архиерейски наместник на Ботевград ст. ик. Борис Петров и дякон Петър Милошов. Владиката се обърна с проповед за празника към присъстващите християни, след което раздаде иконки. След богослужението по традиция празникът продължи в парк до центъра на град на т.нар. Великденски събор, където архиереят отслужи водосвет и освети козунаци. На събитието присъства кметът на община Ботевград г-н Иван Гавалютов.

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

СнимкиОще новини
  • Prev