Св. Йоан Максимович и най-неловкото отбелязване на Хелоуин

от Предание БГ

Св. Йоан (Максимович), Архиепископ на Шанхай и Сан Франциско, е помнен най-вече със своята доброта и възпитаност, но щом някое събитие предизвикваше неговото негодувание, той го изразяваше по най-категоричен начин.

Както е известно, през нощта в края на октомври по традиция се почитат тъмните духове със собствен смущаващ „фестивал“. В Америка тези „празненства“, наречени Хелоуин, са се превърнали в повод деца да правят пакости, облечени в костюми на вещици, дяволи, духове, сякаш призовават злите сили – демонски присмех над християнството.

Група руснаци организирали през тази нощ празненство, посветено на Хелоуин. А в катедралата в Сан Франциско по същото време се провеждаше Всенощно Бдение, като доста хора отсъстваха, което много наскърби Владиката. След службата Владиката отиде до мястото, където празника още не беше свършил. Той се качил по стъпалата и влезнал в залата, което предизвикало крайното удивление на участниците. Музиката спряла и Владиката, държащ жезъла си в ръка, в пълна тишина, изгледал сащисаните хора, бавно местейки погледа си през цялата зала. Той не казал нищо, което не било и нужно; самата поява на Владиката потресла съвестта на всички, което било видимо от общото смайване. Владиката си тръгнал все така потънал в мълчание. А на следващия ден в църквата той изригна в своето свето възмущение, призовавайки всички към отдаден на Христа живот.