Нови случаи на чудеса по молитвите на св. Лука Кримски

от Предание БГ

През 2018 г. семейна работа ме отведе в провинция Нижни Новгород. На 5 юни претърпях инцидент: паднах и си счупих глезена, оказа се със скъсана връзка и разместване. Линейката ме откара в спешното отделение, където върнаха костта и я гипсираха. И това беше вместо операцията, първо трябваше да събера парченцата от счупената кост! Казаха ми да се върна за операция след три седмици. Болката през това време беше непоносима и изобщо не отслабваше.

Някак си успях да сляза по стълбите (в моята сграда няма асансьор) и стигнах до местната поликлиника, където ми направиха рентгенова снимка и ми казаха, че трябва да счупят всичко, тъй като костта зараства неправилно. Оказа се, че имам нужда от операция. Не исках да отида на същото място, където ме заведоха първия път и ме насочиха към Нижни Новгород, в Института по травматология и ортопедия. Обадих им се и казаха, че се чака две седмици само за консултация. Виждайки какво става, започнах да се моля на св. Лука и използвах останалите си сили, за да прочета акатиста на светеца.

Тогава се обадиха от поликлиниката: "Можете ли да дойдете днес?" Не можах да отида, но изпратих приятел с моя снимка. С трафика отнема около три часа, за да стигнете до там, но по молитвите на свети Лука моят приятел успя за четиридесет минути. Той премина на зелени светофари през целия път и не се попадна нито веднъж в задръстване. Също толкова бързо се върна и ми донесе направление с някакви изследвания. И отново изпитах паника: как да отида, като дори не мога да ходя?! Тогава изведнъж ми се обади съседката от другата страна на градината. Тя беше чула за моето положение и каза: „Не се притеснявай, ще отида да взема всичките ти тестове. Аз съм медицинска сестра."Обадих се в Института по травматология и им казах, че изследванията ми са готови.Трябваше да чакам отново и минаха още две седмици, може би повече.

Отново се помолих на свети Лука. На следващия ден ме извикаха да отида вместо пациент, чиято операция трябваше да бъде отложена поради висока кръвна захар. И така, бях в болнична стая и докато лекарят обикаляше, ми каза, че случаят ми не е лесен, че няма да бързаме и че лечението ще бъде отложено за края на седмицата. Продължих да чета акатиста към св. Лука и преместиха операцията с няколко дни. Операцията мина добре и всичко беше наред.

Оказа се обаче, че злополуките ми не свършиха дотук. След като ме изписаха, при вадене на конците вкъщи откриха инфекция на костта. Раната се разпадаше и се виждаше пластината, която бяха поставили. Трябваше да се върна в болницата, този път за гнойна операция. Там започна борба за крака ми. Молех се на свети Лука с всички сили. Когато се събудих след операцията, лекарят ми каза да… отида на църква и да запаля свещ. Оказа се, че цялата пластина е покрита с гной, дори винтовете са изскочили, но самата кост е добре! Това беше чудо, което може да се обясни само с Божията помощ по молитвите на този удивителен светец!

След това много исках да отида да се поклоня на мощите на свети Лука в Крим! Не след дълго донесоха частица от мощите на св. Лука в Нижни Новгород. С какво благоговение се поклоних пред мощите на моя лечител! Претърпях общо шест операции – толкова лекарите се бориха за крака ми и по молитвите на св. Лука всичко мина добре! Тогава това лято един приятел внезапно предложи да отидем в Крим и въобще не се замислих. По Божията милост успях да посетя мощите на св. Лука и да му благодаря за изключителната помощ!

***

Бъдещият ми съпруг получи костна инфекция след травма на крака. Беше лекуван в няколко различни болници в Ташкент. поредният път, когато травмата се обостри, през 1970 г., го настаниха в гнойното отделение на болницата, където, както по-късно разбрахме, е работил Валентин Войно-Ясенецки, по-късно свети Лука. Ситуацията беше много сериозна, но лечението беше успешно и съпругът ми скоро забрави за раничката си. Узбекските хирурзи имат икона на свети Лука, окачена в кабинета им и преди операцията те молят за помощта му. В нашата къща имаме негова снимка.Братовчедка ми беше монахиня и тя ни даде снимката на свети Лука, заобиколен от ташкентски свещеници.И при различни обстоятелства в нашия живот, особено по време на болест, ние се молим на св. Лука и той никога не пропуска да ни помогне.

***

Синът ми си счупи ръката. Беше сложно счупване-изкълчване. Получих благословия и започнах да чета акатиста към св. Лука. След седмица костта беше на мястото си!Благодаря на Господ, че ни изпрати такъв застъпник и молитвеник!

***

Счупих бедрото си преди няколко години. Беше сложна фрактура .Молех се на св. Лука Кримски и св. Пантелеймон Лечител за помощ, да не ми назначат операция преди да мога да се причастя. Операцията мина добре. Поставиха ми изкуствена става и сега се чувствам добре и съм работоспособна, въпреки че вече съм на седемдесет.

***

Ултразвукът показал, че една моя приятелка има камък в жлъчката. Когато се прибрала вкъщи, тя поставила на болното място икона на св. Лука и започнала да моли св. Лука за помощ. Когато тя отиде отново на ултразвук седмица по-късно, нямаше камък. Докторите бяха изумени и направиха още един ехограф, който също показа, че няма камък. Моята приятелка също беше изумена от такава бърза и изключителна помощ.

***

Коляното наистина ме болеше. Мислех, че може би е от силния студ. Отидох на църква, отидох до иконата на св. Лука, целунах я и го помолих за помощи, защото болката беше непоносима. И болката изчезна буквално веднага. Поседях малко в църквата и бях просто изумен – коляното ми беше напълно излекувано! Сега знам, че св. Лука помага много бързо и прецизно - просто трябва да помолите с вяра!

***

Дълго време не можех да си купя икона на св. Лука Кримски. И тогава един ден отидохме в известната църква „Покров Богородичен“ на река Нерл и там видях икона на св. Лука, която купихме. Скоро след това синът ми се разболя. Имаше висока температура и хапчетата не помагаха. Исках да извикам линейка, но тогава се сетих за иконата на свети Лука. Започнах да се моля синът ми да оздравее. Молех се със собствените си думи, доколкото можах, молейки го и го умолявайки да спаси сина ми .После сложих иконата до него и изтощена задрямах. Събудих се и видях сина ми да спи, дишаше равномерно. Измерих му температурата - беше нормална. Забелязах, че ако искрено се молите за нещо от душата си, дори със собствените си думи, тогава определено ще ви чуят и ще помогнат!

***

Когато бях почти готов да напиша тази статия и смятах да я изпратя до редакцията на Pravoslavie.ru, една вярваща от Москва, която се моли за цялото ни семейство, ми писа, че иска да изпрати парче от шал, осветен върху мощитена св. Лука до мен по приятел, който идваше да ни посети в Тбилиси за няколко дни. Така ми благодари светейшият архиерей, като ми изпрати такава свещена вещ!

Свети Лука, моли Бога за нас!

Orthochristian.com