Св.Николай Велимирович: За светлината на душата

от Предание БГ

Бог е светлината на душата. Колкото повече душата е изложена на тази светлина, толкова по-здрава, по-жизнерадостна, по-силна е тя. Бог е разумна светлина, която прониква и вижда през цялото творение. Бог гледа и вижда всички човешки мисли, всички желания, всички намерения.Господ гледа. Когато човек осъзнае, че Бог гледа, той се срамува от глупавите мисли, греховните желания, неправедните намерения. Така се появява страхът Божий в човека, който очиства душата. Начало на премъдростта е страхът Господен.                                            

Господ гледа. Погледът му е по-ярък от слънцето. Нищо не може да бъде скрито от погледа Му. И защо да се крием? Да се ​​скриеш от Бога означава да изгниеш. Представители на науката за телесното здраве съветват болните хора да бъдат на слънце колкото е възможно повече, за да може слънчевата светлина да проникне максимално в тялото и да изгори различни отровни вещества в него. Православната наука винаги съветва хората да отворят душата си за своя Бог, да я оголят и разкрият пред Бога и за Бога. Всичко болно, всичко нечисто и грешно изгаря в душата от светлината Божия.

Бог гледа. Ако възнамерявате да излъжете, не забравяйте, че Бог гледа.

Господ гледа. Ако решите да вземете чужда собственост или да я запалите, или да отровите или убиете някого, помнете, че Бог гледа.

Бог гледа. Ако се радвате на чужда мъка или не сте проявили милост към нещастния, помнете, че Бог гледа.

Бог гледа. Ако имате страст към прелюбодейство или алчност, знайте, че Бог гледа.

Бог гледа. Винаги помнете това. Каквото и да мислите, каквото и да желаете, каквото и да възнамерявате да направите, помнете, че Бог гледа. И не се крийте от този поглед, а представете цялата си душа на този вечен поглед. И той ще изгори във вас всичките ви грехове и вашата нечистота от самото начало.

Така душата ви ще бъде здрава. Тя постоянно ще се къпе в светлината на Божественото. И ще бъде топло от тази божествена светлина и в нея, като в добра почва, всяка божествено семенце ще даде плод. А божественият посев е този, който не се страхува от светлината на Божия поглед, а му се радва, търси го и се обръща към него, както слънчоглед към слънцето.