Старецът Емилиан от манастира Симонопетра: За целта на любовта

от Предание БГ

Целта на любовта е един човек да даде радост на другиго;доброволно да лиша себе си от нещо, за да има другият повече;да се жертвам, за да се чувства другият спокоен, сигурен в живота си.Любовта е връзка, която ни свързва с Църквата и в същото време с Христос.

Как да постигнем това?„С всяко смиреномъдрие, кротост и великодушие, като се търпите един други с любов“, както казва св. апостол Павел, като приемаме другия такъв, какъвто е.Той оплаква ли се?Нека се оплаква!Ако се опитате да го накарате да спре, той ще мрънка още повече, а вие ще се разстроите и ще започнете да викате.Някой друг става посред нощ, вдига много шум и ви събужда.Вероятно правите същото и дори не го осъзнавате.Оставете го на мира, защото ако се опитате да го укорите, той ще иска по-късно да поправи грешките ви.

Как да станем добри? „Прощавайки си един другиму“. Разбирам, например, че някой ми е ядосан. Не му говоря грубо. Вместо това се държа към него с голяма учтивост и любов, подражавайки на Господа. Ние също изразяваме любовта си, като се почитаме един друг. Нека всеки от нас прави това, което другият иска.