Богоявленската вода това е велика светиня

от Предание БГ

Редом с нас през целия ни живот е велика светиня – светената вода (на гръцки език „агиасма“ – „светиня“). Тя трябва да бъде във всеки дом на православните християни и трябва внимателно да се съхранява в молитвения кът до иконите.

Светата Богоявленска вода е прието да се употребява на гладно, заедно с нафората след утринното молитвено правило като светиня с особено благоговение.

„Когато човек употребява просфора и светена вода – казва затворника Георги Задонски - тогава нечистият дух не се приближава до него… душата и тялото се освещават.. мислите се озаряват, стават богоугодни… и човекът става склонен да пости, да се моли и към всяка добродетел.“

Старецът йеросхимонах Серафим Вирицки съветва винаги да се поръсват продуктите и самото ядене с Йорданска (Богоявленска) вода, която, по неговите думи, „сама освещава всичко“.

Когато някой се разболявал тежко, старецът Серафим благославял да се приема по супена лъжица светена вода на всеки час. Няма по-силно лекарство от светената вода и осветения елей.