Старецът Ефрем Аризонски: Без Бог е невъзможно да се направи нищо

от Предание БГ

Бог допуска изкушенията, така че те да ни напомнят за Него. Щом Го призовем, Той действа така, сякаш не ни чува, така че да увеличим прошенията си и да призовем Неговото свято име, като се боим от многоликите си страсти. Тогава, призовавайки Го със сърдечна болка, сърцето ни се освещава и така посредством опита узнаваме слабостта на нашата окаяна природа. По този начин практически научаваме, че без Божията помощ не можем да сторим нищо.

Това дълбоко преживяване се придобива чрез кръвта на сърцето и остава незаличимо; това се превръща в основа за остатъка от живота ни. Божията благодат си тръгва и идва отново, но опитът никога не изчезва, защото е вписан в сърцето. И колкото и да възхвалява сатаната сърцето ни, то ни насочва към онова, което е неизличимо написано в неговите дълбини, а именно, е без Бог е невъзможно да се направи нищо.

Ако нямаше изкушения, гордостта и другите страсти щяха да ни превърнат в други Луцифери. Но нашият добър Отец, Бог, допуска страданията да ни сполетят, за да можем да бъдем пазени чрез смирение, което ще облекчи бремето на нашите грехове.

Когато сме още в младостта си, трябва да бъдем изкушени, защото в младостта лесно губим правилната посока. След време войната ще спре и желаният мир ще настъпи. Просто имайте смелост и търпение. Не се отчайвайте, колкото и да ви борят страстите. Бог обича онзи, който се бори и отвръща на удара. Бъдете смели и се молете и за мен, ленивия, нечистия, недостойния, мерзкия!

Откъс от книгата“Съвети от Света Гора“