от Предание БГ

Най-големият грях в наше време е небрежността. Молим се небрежно, каем се небрежно, ако въобще го правим. Ще дойде време, когато само онези, които имат Божият Дух ще могат да знаят що е добро и зло. Човешкият ум сам по себе си няма да може да направи разликата. Ще има големи измами и само Светият Дух ще ни дава способността да се спасим.

Прочети още
от Предание БГ

Ваше Високопреосвещенство, на 21 ноември се чества празника на Православното християнско семейство и младеж. От кога датира той и какво предание стои в основата му?

21 ноември е един от големите Богородични празници Въведение Богородично, когато родителите на Пресвета Богородица светите и праведни Йоаким и Анна са изпълнили своя обет към Бога и с много тържествено шествие са довели тригодишната си дъщеричка в Йерусалимския храм. Те са били посрещнати на входа на храма от първосвещеника Захария и свещениците, служещи в храма, и по Божие указание свети Захария е въвел Пресвета Богородица във второто отделение на Йерусалимския храм „Святая Святих“, където само веднъж в годината единствено първосвещеникът е имал право да влиза, за да принася жертва. Там Пресветата Дева се е готвела за своята велика мисия да стане Майка на Сина Божий, нашият Господ Иисус Христос, като по-голямата част от деня е прекарвал в молитва, четене на Свещеното Писание, богомислие и труд.

А през 1929 г. с решение на Св. Синод на Българската православна църква празникът Въведение Богородично е обявен и за празник на православната християнска младеж и семейство. Това е защото семейството на свети Йоаким и Анна и тяхната пресвята малка дъщеря е един жив неувяхващ пример за истинско християнско семейство и благодатно възпитаване на децата.

Прочети още
от Предание БГ

На 20 ноември 2022 г., 9 Неделя след Неделя подир Въздвижение, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч по време на светата Литургия на Ловчанска св. митрополия ще бъде дарена частица от мощите на св. Лука Изповедник, архиепископ Кримски и Симферополски.

Прочети още
от Предание БГ

О, скъпи мои приятели, всички хора около вас, във вашия дом и също така извън него, се нуждаят от вас. Налице е ужасно проклятие в нашия живот, което уврежда мнозина, проклятието на самотата. Спомнете си за жената, която се самоуби на 70-годишна възраст, защото, както тя казала, никога не е имало в живота ѝ кой да я обича.

Прочети още
от Предание БГ

Бог допуска изкушенията, така че те да ни напомнят за Него. Щом Го призовем, Той действа така, сякаш не ни чува, така че да увеличим прошенията си и да призовем Неговото свято име, като се боим от многоликите си страсти. Тогава, призовавайки Го със сърдечна болка, сърцето ни се освещава и така посредством опита узнаваме слабостта на нашата окаяна природа. По този начин практически научаваме, че без Божията помощ не можем да сторим нищо.

Прочети още