Архиерейска св. Литургия и прославяне на икона с мощи на преп. Гавриил Ургебадзе в гр. Ловеч

от Предание БГ

На 4 февруари - † Неделя 15 след Петдесетница, св. Божествена Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Ловеч беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. По време на богослужението за поклонение беше изнесена икона на преп. Гавриил Ургебадзе с вградена частица от неговите св. мощи, дарена от Грузинската Православна Църква с благословението на Негово Светейшество Грузинския патриарх Илия II. Иконата ще се съхранява в Ловчанска св. митрополия и ще бъде изнасяна за поклонение на богослужения.

На архиерея съслужиха свещеноиконом Михаил Ковачев, предстоятел на храма, ст. ик. Любомир Казашки и дякон Андроник Попов. Песнопенията на св. Литургия бяха в изпълнение на хор „Достойно есть“ с ръководител г-жа Димитрина Дренска.

Архиереят произнесе проповед, в която се спря на интересни моменти от житието на св. Гавриил Ургебадзе и изрази своята дълбока благодарност към Грузинската Православна Църква за безценния дар – икона с частица от неговите св. мощи. В края на богослужението митрополит Гавриил раздаде нафора на изпълнилите храма християни.

Радвай се, преподобни отче Гаврииле, изповедниче и юродиви, всеславни чудотворче!

Снимки

Проповед


Още новини
  • Prev