Архиерейска св. Литургия за Рождество Богородично във Врачешкия манастир

от Предание БГ

За празника Рождество Богородично на 8 септември светата Божествена Литургия във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“ възглави Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха ст. ик. Алекси Александров, прот. Стоян Димитров и дякон Андроник Попов.

Митрополит Гавриил поздрави по случай празника Рождество богородично сестрите от светата обител и многобройните богомолци, изпълнили храма.

Той изтъкна, че на 1 септември започва църковната нова година и първия голям празник е днешният. Ние днес символично се раждаме духовно за новия кръговрат от празници, а на Кръстовден взимаме за това спасително шествие всеки своя кръст. Владиката изтъкна, че цели 50 години св. праведни богоотци Йоаким и Анна са търпели за своето бездетство укори, оскърбления и винаги усърдно са се молили на Господ с велика, търпелива и смирена молитва. Когато те са достигнали нивото на своето духовно съвършенство, Господ е изпълнил техните свети молитви и им дарувал преблагословената Мария, Майка на Божия Син, Господ Иисус Христос.

Архиереят каза, че родителските молитви са много силни, особено тези на майката и че християните възпитавайки своите чеда във вяра и благочестие, трябва и винаги да се молят усърдно за тях, защото особено в нашия век доброто възпитание без Божията помощ е невъзможно.

Накрая митрополит Гавриил пожела Господ по молитвите на Своята Пречиста Майка да ни благослови, да укрепи вярата ни, да ни дарува смирение, да даде на всички здраве и мирни, радостни дни.

След светата Литургия пред светата обител беше отслужен водосвет.

Снимки


Още новини
  • Prev