от Предание БГ

Св. преп. Параскева-Петка е една от най-почитаните светици на Балканите – България, Сърбия и Румъния са преизпълнени с манастири и църкви, носещи нейното свято име.

Църквата в старославния исторически град Троян в Ловчанска епархия носи също името на св. преп. Параскева, като храмът е построен през 1835 година и е осветен на 14 октомври същата година.

Прочети още
от Предание БГ

И тази година по традиция паметта на светите 26 Зографски мъченици бе почетена с Всенощно бдение в Чекотинския манастир „Св. Арх. Михаил“. То бе възглавено от епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Видинския митрополит Даниил, Константийския епископ Михаил (игумен на светата обител), множество отци и миряни. В храма бе изложена за поклонение частица от мощите на св. 26 Зографски мъченици.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ОКТОМВРИ 2021 г.

Прочети още
от Предание БГ

Фоторепортаж от хиротонията на Негово Преосвещенство Константийски епископ Михаил, 26.09.2021 г., катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" - Ловеч.

Прочети още
от Предание БГ

На 26 септември, I Неделя след Неделя подир Въздвижение, за първи път в историята на Ловчанска епархия, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Ловеч, бе извършена епископска хиротония. Архимандрит Михаил (Диловски), игумен на Чекотинската св. обител бе възведен, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, в епископски сан, с титлата „Константийски”.

Прочети още