от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, м. ОКТОМВРИ 2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

Спасението на нашата душа не е игра! Някой ден всеки един от нас ще се сбогува с този временен живот и ще се отправим към вечната ни обител.

Прочети още
от Предание БГ

В слънчевия ден на 15 септември и тази година удари първия учебен звънец в ЧНУ „ Св. Седмочисленици“- Ловеч. Припомняме, че Частно начално училище „Свети Седмочисленици“ е първото по рода си православно училище в България, което следва принципа на цялостност в образованието и възпитанието. За откриването на учебната година бяха дошли Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, зам.-кметът г-н Венцислав Христов, зам.- областният управител г-жа Нели Читинова и други официални лица.

Прочети още
от Предание БГ

Твоето рождение, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог и, разрушил клетвата, даде благословение и, обезсилил смъртта, дарува нам живот вечен. (Тропар)

Прочети още
от Предание БГ

Интервю на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил за в-к "Стандарт"

Прочети още
от Предание БГ

И тъй, що е кротост и що – малодушие?

Когато не защитаваме другите, когато са изложени на несправедливост, а си мълчим – това е малодушие; когато пък самите сме изложени на зло и търпим, това е кротост.

Що е дръзновение? – пак същото, когато се борим за другите. А що е дързост? – когато се стремим да отстоим самите себе си.

Следователно великодушието върви заедно с дръзновението, а дързостта – с малодушието.

Прочети още
от Предание БГ

През 2018 г. семейна работа ме отведе в провинция Нижни Новгород. На 5 юни претърпях инцидент: паднах и си счупих глезена, оказа се със скъсана връзка и разместване. Линейката ме откара в спешното отделение, където върнаха костта и я гипсираха. И това беше вместо операцията, първо трябваше да събера парченцата от счупената кост! Казаха ми да се върна за операция след три седмици. Болката през това време беше непоносима и изобщо не отслабваше.

Прочети още
от Пътят на отците

- Говори се, че църквата не отстоява правата си достатъчно активно, че мълчи, прощава, не пристъпва към никакви активни, резки, радикални действия, към каквито са привикнали нашите опоненти. Може би губим време, в което бихме могли да сме по-твърди… Защо именно така?

- При нас процесът на поведение и реакция е основан на примера на Спасителя. Когато Той е бил на земята, са Го преследвали, гонели, ненавиждали, а Той не е правел никакви заявления, не се е оплаквал на никого, всичко е търпял. И Той ни е казал: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят. Ако Мене мразиха, и вас ще мразят“. Затова ние приемаме случващото се като пръст Божий. А срещу Бог на никого не трябва да се оплакваме. На Бога само благодарим.

Прочети още
от Предание БГ

В човека има две радости: първата е, когато получава, а втората - когато дава. Този, който получава, има радост човешка, а който дава- радост божествена.

Прочети още
от Предание БГ

Бог е светлината на душата. Колкото повече душата е изложена на тази светлина, толкова по-здрава, по-жизнерадостна, по-силна е тя. Бог е разумна светлина, която прониква и вижда през цялото творение. Бог гледа и вижда всички човешки мисли, всички желания, всички намерения.Господ гледа. Когато човек осъзнае, че Бог гледа, той се срамува от глупавите мисли, греховните желания, неправедните намерения. Така се появява страхът Божий в човека, който очиства душата. Начало на премъдростта е страхът Господен.                                            

Прочети още
от Предание БГ

Не привързвайте сърцето си към парите; нека то не зависи от тях. Нека прахът и тлението си останат такива, каквито са. Нека вечната душа се занимава с вечното.

Прочети още
от Предание БГ

   Един ден при отец Гавриил дошли монаси. По пътя, преди да дойдат при отец Гавраил, те говорели помежду си:

- Колко са силни монасите, колко голямо значение има, че знаем силата на кръстното знамение, 90-ия псалом, молитвата, защото с тях побеждаваме дявола.

Прочети още
от Предание БГ

Корабите не потъват заради водата, която ги заобикаля, а заради проникването ѝ в тях. Не позволявай на това, което е около теб, да влезе в теб и да те повлече надолу.

Прочети още
от Предание БГ

Целта на любовта е един човек да даде радост на другиго;доброволно да лиша себе си от нещо, за да има другият повече;да се жертвам, за да се чувства другият спокоен, сигурен в живота си.Любовта е връзка, която ни свързва с Църквата и в същото време с Христос.

Прочети още
от Предание БГ

Редом с нас през целия ни живот е велика светиня – светената вода (на гръцки език „агиасма“ – „светиня“). Тя трябва да бъде във всеки дом на православните християни и трябва внимателно да се съхранява в молитвения кът до иконите.

Прочети още
от Предание БГ

Днес се пише доста за трансхуманизма, а самото движение отдавна се е превърнало в идеологическа парадигма с всички произтичащи от това последствия.

Прочети още
от Предание БГ

Детеубийството – това е кървав дъжд, който непрестанно се излива на земята, денем и нощем, лете и зиме. Изглежда, че цялата земя вече е обагрена в червено, че сред синята шир на океана континентите, облети в кръв, плуват като огромни кораби след ожесточена битка.

Прочети още
от Предание БГ

Смиреният човек никога не прибързва, не е припрян или напрегнат, няма горещи и разпилени мисли, но винаги остава спокоен. Дори небето да се сгромоляса, смиреният човек няма да се ужаси. Не всеки тих човек е смирен, но всеки смирен човек е тих.

Прочети още
от Предание БГ

Да погледнем на годината която си отива,

Какво сме постигнали в нея, и какъв е смисълът на живота,
Прочети още