Писмо на Св. Кинотис на Света Гора Атон до Цариградския Патриарх по повод сближаването с Римския папа

от Отец Кънчо Кабадийски

Писмото по повод посещението на Римския папа в Цариград през ноември 2014 година било написано през месец декември същата година, но е обнародвано едва сега, съобщава Православие.Ru.

Светогорците изказват своето недоумение и безпокойство от събитията станали в Цариград. В частност целуванието между Патриарха и папата по време на Св. Литургия.

В своето писмо светогорските монаси привеждат много примери от богослужебните книги и творенията на св. отци за еретическите заблуди на латинците. Освен това те напомнят за голямото число атонски мъченици пострадали от „латиномъдерствуващите".

След преп. Силуан Атонски те възклицават „вярвам само в Православната Църква: в нейната радост от спасението б Христовото смирение"!

Св. Кинотис на Света Гора призовава за прекратяване богословския диалог с римокатолиците, които упорстват в своята ерест. Подобен диалог води само до „смущение сред вярващите" и не носи никаква полза.

Обръщайки се към патриарха, атонските монаси изказват своето „безпокойство" и желание „църковното единство между всички православни християни и атонските монаси да остане непоколебимо".

В заключителната част на своето писмо „представителите на всички атонски манастири" със „съжаление и безпокойство" предупреждават, че в случай продължаване сближаването с католиците могат да се повторят събитията от преди петдесет години, когато атонските манастири са спрели поменуванието на Цариградския Патриарх Атинагор, който тогава е свалил анатемата с папистите.

pravoslavie.ru