На Кипър осветиха първия голям храм в чест на св. Паисий Светогорец

от Пътят на отците

Митрополит Атанасий Лимасолски освети храм в чест на свети Арсений Кападокийски и свети Паисий Светогорец. Храмът е разположен на север по пътя, водещ от Никозия в Лимасол.

Храмът е построен във византийски стил с два купола и има три престола: на св. Арсений Кападокийски, св. Паисий Светогорец и светите мъченици Варахисий и Иона (на тези двама мъченика е била посветена църквата в Фараса - родината на свети Арсений Кападокийски, където той е започнал своето свещеническо служение и където през 1924 г. е кръстил свети Паисий).

Sveti Varachisii i Ioana title

Макар малки църкви в чест на новопрославения старец Паисий Светогорец и да има вече в градовете Александруполис и Патра, но именно на Кипър е построен първият голям храм в чест на този велик подвижник на нашето време.

Sveti Arsenii Sveti Paisii title

Храмът ще бъде отворен всеки ден от 6:30 до 20:00 и ще бъдат изложени за поклонение мощите на свети Арсений и лични вещи на свети Паисий.

Напомняме, че почитаният от целия православен свят старец Паисий Светогорец (1924-1994) беше канонизиран с решение на Св. Синод на Константинополската Патриаршия на 13 януари 2015 г.