В Севастопол за пръв път построиха храм за един ден

от Христан Хитов

Вечерта на 17 януари на територията на Свято-Владимирския съборен храм в Херсонес започна издигането на храм „об-ы-ден-ного".
Такъв храм се нарича така не в значение на всекидневен, а „об един ден" - за един ден, в класическото разбиране, храмът се строи от цялата общност за един светови ден - от първия лъч на слънцето и до залез слънце.


В Севастопол строителите поставиха задачата малко по-различно: да издигнат храма за 24 часа, или по-бързо. Към работите на територията на националния резерват "Херсонес Таврически" пристъпиха в десет часа вечерта, в събота, в навечерието на празника Богоявление.
Проектът за храма бе предложин от инициативната група на Общоруската обществена организация „Руски клуб на Православните меценати".
Една от акциите - „Седем храма в седем града за един ден", - осигури едновременното издигане на аналогични храмове на 21-22 септември 2011 г. в сахалинското село Петропавловск, градовете Иркутск, Екатеринбург, Уфа, Сочи, Твер и Калининград.
Мероприятието в Севастопол, мащабният проект «Кръстител», преминава с подкрепата на администрацията на г-н Президента на РФ, Правителството на града и с благословението на Симферополски и Кримски митрополит Лазар.
Издигането на храма започна с молебен, който отслужи помощникът на благочинния на Севастополски окръг протойерей Стефан Сломчински.
Храмът е модулен, той се сглобява от греди (общо 53 куб. м. бор от вятските гори) от осем души. Ръководител на работите е генералният директор на московското ПСК „Зодчий" Александър Фьодоровски:
- Почти всичко се прави ръчно. Сега ни помага кран, а през нощта ние носехме гредите на ръце. Колкото по-високо вдигаш гредите, толкова е по-тежко. Все пак, хората се уморяват, работата е тежка.
За компанията, която оглавява г-н Александър Фьодоровски строящият се храм е вече 45 по ред. Конкретно този проект за дървен храм от греди е бил реалзиран само два пъти - в Забайкалието и в Москва на ул. „Лодочная". Севастополският е трети.
Комплектът греди е изготен от северен вятски бор, в Кировска област, също там е извършено първото контролно сглобяване, т. е. за да го доставим на много хиляди километра, ние трябваше да се удостоверим, да сме сугурни във всяка гредичка, затова ние там го сглобихме, номерирахме, разглобихме, натоварихме и с Кировския сняг, - защото го товарихме във виелица, го докарахме при вас, тук.

На 18 януари в навечерието на Богоявление, с благословението на Симферополски и Кримски митрополит Лазар благочинният на Севастополски окръг протойерей Сергий Халюта освети кръста за строящия се храм.
След две седмици църквата ще се пренесе от площада край Свято-Владимирския храм в Херсонес на новото си място в района на ул. „Шевченко" и проспект „Столетов". Храмът ще бъде осветен в чест на преподобни Сергий Радонежки.
Първият „об-ы-ден" (за един ден) храм в пределите на Рус станала Десятинната църква, издигната в X-ти век при великия равноапостолен княз Владимир в Киев. След време традицията придобила значението на общинно единение - „об-ы-ден"-ните храмове се строяли съвместно от „цялата общност", „цяло село". Тази традиция преживявала своя разцвет в пределите на Рус до XVI-ти век.
Обичаят за издигане на еднодневни храмове бил изгубен в началото на XX-ти век във връзка с революцията, и за почти цял век в Русия нямало построен нито един такъв храм. На границата на XXI-ти век започнали да се предприемат опити за възраждане на традицията.
Източник: carstvo-maloe.com