РПЦ ще разгледа въпроса за канонизирането на Паисий Светогорец

от Христан Хитов

Канонизирането от Константинополския патриархат на известния атонски старец Паисий Светогорец е забележително събитие не само за гърците, но и за целия православен свят. Светият Синод на РПЦ ще разгледа също така и въпроса за включването му в числото на светците на Руската Църква. Това съобщи в четвъртък РИА Новости, позовавайки се на съобщение на Московския патриархат.


Синодът на Константинополската православна църква на 13 януари причисли към светците гръцкия старец Паисий Светогорец (1924-1994 г.) от Атон. Според гръцките медии членовете на Синода, запознали се с работата на комисията по канонизирането, събирали информация за стареца и единодушно гласували за това, той да бъде прославен като светец.
„С наследството на стареца Паисий Светогорски са запознати всички църковни хора, той е много почитан и в Гърция, и в Русия. Можем само да се радваме, че Константинополската и Еладската църкви имат нов светец", каза секретарят на Московския патриархат протойерей Игор Якимчук.
Той припомни, че в Русия е излязло пълното събрание на творенията на Паисий Светогорец – неговите „Беседи", и съобщи, че Свещеният Синод на РПЦ също ще разгледа въпроса за включването на името му в Руската църква. „Има определена процедура. За канонизирането официално се съобщава с писмо до патриарх Кирил, след което въпросът се разглежда от Светия Синод", поясни Якимчук.
На свой ред известният църковен публицист протойерей Владимир Вигилянски заяви пред РИА Новости, че с голям възторг и въодушевление е разбрал новината за прославянето в числото на светците на Паисий Светогорец, тъй като това според него е „велик църковен писател и проповедник, велик деятел на Христовата църква".
„Светостта е винаги индивидуална – винаги това е личен подвиг, личностен път към Бога. Важно е това, че той е наш съвременник, и ние можем да го сравним с подвижниците, които са били в Русия. В този смисъл той е близък до Русия", каза свещеникът.
Денят на почитане на паметта на Паисий Светогорец е определен да бъде 12 юли – денят на неговата кончина. Тогава православната църква отбелязва също един от 12-те главни празници – паметта на светите апостоли Петър и Павел.

Източник: rusofili.bg