Днес Небето беше на киевската земя

от Предание БГ

„Нас искаха да ни разделят и зачеркнат, но в крайна сметка ни направиха по-силни и по-добри.“

Днес коментирахме по време на 112-ия телевизионен маратон, посветен на Кръстния ход по повод 1031 години от Деня на Кръщението на Русия. От тази година Украинската Православна Църква – Московска Патриаршия започна да нарича този Ход Велик и честно казано, тази промяна в името е напълно правилна.

Гледайки Кръстното шествие, снимано от различни камери, дронове, кранове, снимащи в общ и среден план и от различни точки, оставаш с едно и също впечатление: море от хора. Океан от отделни капчици – уникални личности, души, светове и вселени.

Вглеждах се в тези хора. В лицата им, в очите им… И на практика във всеки от тях виждах отражението на Небето. В тях имаше толкова любов, доброта и копнеж за мир и просто справедливост. И всичко това в такива хора, над които едва ли не ленивият властимащ си е изтривал подметките в тях през предходните пет години (и то особено през последната година!!!). Тези хора, които как ли не бяха заклеймявани и унижавани, гонени и оскърбявани, и на които отнемаха храмовете и дори пребиваха.

А в отговор на това те са обичали и продължават да обичат. И молят Бога за още много любов. За всички. Далечни и близки. Свои и чужди. Приятели и неприятели.

Днес отново видях Христос с всяка клетка и всеки атом на моето същество.

В летописите са описани думите на възторгнатия св. княз Владимир, който за първи път е присъствал на християнско богослужение преди приемането на вярата: „ние не знаехме къде се намирахме, на небето или на земята“. Днес, когато видях одухотворените лица на Христовия народ, ликовете на молещото се духовенство, сякаш почувствах нещо подобно.

Днес Небето беше на киевската земя.

И тук нямаше политически агитки, плакати или скандирания.

Честит Празник, православни!!! Нас искаха да ни разделят и зачеркнат, но в крайна сметка ни направиха по-силни и по-добри.

Защото ние сме ЧОВЕЦИ!

Автор: Юрий Молчанов

https://spzh.news/ru/socseti/63963-segodnya-nebo-bylo-na-kijevskoj-zemle