Изчезнала в пожар чудотворна икона се появява сред манастирските руини

от Предание БГ

Само преди няколко дни (сряда, 03.07.2019 г.) бе съобщено за пожар, който почти напълно разрушава датиращата от 19 в. църква на Казанската икона на Божията Майка, пазена в Свято-Казанския мъжки манастир в селището Чимеево, Курганса област на Руската федерация. Източникът на пожара е от климатик, от който по-късно пламъците се разпространили към покрива на църквата. Църквата е едва една от трите дървени църкви в региона и е особено ценна за местните жители, както в духовен, така и в културно-исторически аспект.

Светъл лъч надежда обаче просветля на хоризонта на тази трагична случка.

Както съобщава Pravoslavie.ru , чудотворната икона, с която манастирът е известен, е открита цялостна, макар и лошо увредена. Предполагаше се, че иконата е изгоряла заедно с църквата.

„Да, тя бе открита… Но иконата заедно със своя кивот е силно увредена.“, съобщава се от мястото на събитието. Сега се очаква специалисти иконографи да проучат иконата, преди да се разбере дали тя може да възвърне предишният си блясък.

Според интернет страницата на манастира, след пожара през 1770 г. иконата е открита невредима, с изключение само на горния ляв край, както и дясната страна на Божията Майка били леко засегнати. Иконата привличала множество поклонници, търсещи чудодейно изцеление; манастирските хроники съдържат стотици случаи на чудодейни изцеления, които се свързват с иконата.


Още новини
  • Prev