Митрополит Гавриил обнови храма в с. Български Извор

от Отец Кънчо Кабадийски

В Неделята на блудния син Ловчанския митрополит Гавриил обнови основно ремонтирания храм посветен на светите братя Кирил и Методий в село Български Извор, Тетевенска духовна околия.

Селото се намира в тази зона, която през XVI век е била подложена на насилствено помохамеданчване. Населението му е смесено, като голяма част от него към момента се пада на българомохамеданите.

С подобаваща тържественост владиката бе посрещнат от духовници и миряни. Започна Св. Литургия, в която в съслужение с митрополит Гавриил участваха главния секретар на Св.Синод архим. Герасим, архиерейският наместник на Тетевенска духовна околия ставрофор. свещеноик. Борис Борисов, свещеноик. Вениамин Павлов от катедралния храм Св. Троица в град Ловеч и енорийския свещеник на селото отец Вельо Йотов, който бе удостоен с офикията свещеноиконом.

На службата се черкува Министър Председателят на Р. България г-н Бойко Борисов, който по-късно разговаря с Негово Високопреосвещенство по различни въпроси свързани с вярата. На службата освен богомолния народ, присъстваха депутати и други високи гости.