Богоявление в Ловеч

от Предание БГ

След като Иисус Христос навършил 30-годишната възраст, която според еврейския обичай се изисквала за всеки свещеник или учител, и преди да излезе на обществена проповед приел кръщението на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен. Това става във водите на р. Йордан, като при кръщението на Иисуса Христа се възвестила тайната на Божествената Троица: „ И когато Иисус, след като се кръсти, се молеше, отвори се небето, и Дух Свети слезе върху Него в телесен вид, като гълъб" (Лука 3:21). "И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение"(Мат. 3:17).

За големия Господски празник Богоявление, когото празнуваме на 6 януари, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил възглави св. Божествена Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч. На архиерея съслужиха ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев, предстоятел на храма, и дякон Андроник Попов. В храма молитвено присъстваха кметът на Община Ловеч г-н Страцимир Петков, както и неговите заместници г-н Цветелин Винчев, инж. Петър Маринов и д-р Алдин Начков, както и други официални лица. За молитвеното настроение на празника допринесе църковния хор към катедралния храм „Достойно есть“.

В своята проповед митрополит Гавриил изтъкна, че на този ден се освещева цялото водно естество и св. Богоявленска вода е най-силно средство, което помага на човека в борбата с нечистите духове, срещу всякакви изкушения, болести и скърби. Затова нека да пием от св. вода, да поръсим себе си, там където живеем и работим.

По традиция след св. Литургия празникът продължи с Велик водосвет, отслужен на площада пред храма, след което митрополит Гавриил освети бойните знамена на Българската армия представителна част на военните формирования от Гарнизон Ловеч и Троян и НД „Традиция“ и поръси присъстващите на площада миляни със светена вода.

Както и предишни години присъстващите клир и миряни се отправиха с литийно шествие към Богоявленския мост, където владиката хвърли св. Кръст във водите на река Осъм.

Снимки


Още новини
  • Prev