Архиерейска св. Литургия и откриване на изложба в град Ловеч

от Предание БГ

На 5 ноември - Пета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч. На епархийския архиерей съслужиха Високопреосвещените митрополити Неврокопски Серафим, Врачански Григорий и Видински Даниил.

Непосредствено след св. Божествена Литургия беше открита изложбата „Молитва за България“ - Природна и Флористична живопис с автор Антония Мировалиева - Божанина.

Митрополит Гавриил благодари на всички и особено на високите гости – митрополитите Серафим, Григорий и Даниил за това, че са приели нашата покана за братско съслужение на св. Божествена Литургия и заедно да открият изложбата. Те и тримата имат отношение и са свързани с идеята и създаването на творбите.

Митрополит Гавриил представи авторката на изложбата, като изтъкна, че представената в храма колекция е първото нейно изложение в България. Антония Мировалиева – Божанина е автор на 4 самостоятелни изложби в САЩ, с две международни награди в Южна Корея за творбите „Белият ангел“ и „Молитва“, както и номинация за творбата „Възкресение по време на мор“.

Антония Мировалиева - Божанина е член на Международния Ботанически съюз – САЩ и инструктор по природна и флористична живопис. Член е и на Всерусийския съюз по флористична живопис и графика – Русия.

Владиката отбеляза, че трудът на г-жа Антония по създаването на творбите е безвъзмезден, целта е да помогне на хората за преодоляване на скърбите и изпитанията в живота и за духовното им преображение.

След словото на владиката авторката на изложбата благодари за предоставената ѝ възможност да покаже своите творби на българска земя. Интересът ѝ към подобен вид изкуство започва като хоби през 2009 г., докато постепенно осъзнала, че в това, което е правила не е имало духовно послание. През 2015 г. в манастира „Св. вмчк Георги Пободоносец“ в Хаджидимово се заражда проекта за изобразяване светините на Православна България, за изображение на епизоди от духовния живот на България за отделните епархии. Надеждата е, че всеки, който се запознае с творбите, ще отправи своята молитва за нашата родина и нейните чеда и че те ще оставят във всекиго ярка, живописна, интересна и празнична следа в сърцата ни.

По молитвите на всички светии български и на всички светии Бог да пази България и чедата ѝ.

Снимки

Творбите на изложбатаОще новини
  • Prev

.