Църквата „Св. вмчк Пантелеймон“ в с. Рибарица посрещна своя храмов празник с Архиерейска св. Литургия

от Предание БГ

По традиция и тази година Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави Божествената св. Литургия за храмовия празник на църквата, посветена на св. великомъченик Пантелеймон в с. Рибарица. На владиката съслужиха предтоятелят на храма ст. ик. Павел Лалев и дякон Андроник Попов.

Архиереят честити празника, посветен на светия страдалец и целебник Пантелеймон, като на този ден се почита също така и паметта на Св. Седмочисленици и успението на св. Климент Охридски. В словото си митрополит Гавриил припомни житието на св. Пантелеймон, който е живял през III – IV век. Родил се в знатно семейство, като майка му е била християнка, но почива, докато той още бил дете. Получава много добро медицинско образование и император Максимилиан се е надявал той да постъпи като лекар в двореца.

Пътят на Пантелеймон всеки ден минавал покрай една бедна къщичка, в която живеел престарял християнски свещеник на име Ермолай, който му разяснил истините на християнската вяра. Той започнал всеки ден да се отбива при Ермолай, когато се връщал от своя учител. Като се запознал с християнската вяра, сърцето на момъка се възпламенило от любов към Бога. Господ в милостта Си утвърдил неговата вяра чрез едно чудно събитие.

Веднъж, като се връщал от учителя си, Пантелеймон видял на пътя мъртво дете, което било ухапано от змия, като живата ехидна лежала близо до детето. Той се обърнал с молитва към Господ Иисус Христос, като призовал Неговото свето име и всесилна помощ. И изведнъж детето се събудило като че ли от дълбок сън, а ехидната умряла. Пантелеймон повярвал с цялата си душа. Радвайки се и благодарейки на Господа, той побързал да отиде при Ермолай, разказал му за случилото се и поискал да бъде кръстен от него.

Св. Пантелеймон получил дар от Господа да изцерява не с лекарства, а с името на Христос и е лекувал без отплата всякакви болести. От завист бива наклеветен пред императора и след като дълго бил убеждаван да се отрече от Христос и да принесе жертви на боговете, но св. Пантелеймон остава верен на Господа. Бил е подложен на ужасни мъчения, каквито може да измисли само човек, който се е съединил с дявола. Посред изтезанията той бил укрепен от Господ, който Сам му се явил. Бива осъден на посичане с меч, като от раната му е потекло мляко и стават и до ден днешен много чудеса по неговите свети молитви.

Мощите на св. великомъченик Пантелеймон днес са по целия свят, като частичка от тях е подарена от митрополит Гавриил на църквата в с. Рибарица и са поставени в олтара на храма. Голяма част от главата на светеца се съхранява на гръцкия остров Андрос и там стават много чудеса, като местните лекари преди няколко години се оплакали на Вселенския патриарх, че са останали без работа, тъй като болните не отивали да се лекуват при тях, а отивали в манастира при мощите на св. Пантелеймон.

След края на св. Литургия беше отслужен водосвет и християните имаха възможност да се поклонят и целунат частица от мощите на св. великомъченик Пантелеймон.

По неговите свети молитви Господ да ни помилва и спаси.

СнимкиОще новини
  • Prev