Празнична архиерейска св. Литургия в църквата „Св. Йоан Рилски“ в с. Славяни

от Предание БГ

На 1 юли тази година, когато празнуваме възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец и св. безсребреници Козма и Дамян, в църквата, посветена на небесния покровител на българския народ в с. Славяни бе отслужена св. Литургия, възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха предстоятелят на храма свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Андроник Попов.

В своята проповед митрополит Гавриил припомни житието на най-почитания български светец преп. Йоан Рилски. Когато е живял в пустинята, самият св. цар Петър е пожелал да го види, като поискал да го благослови. Св. Йоан Рилски му изпратил писмо, в което отбелязва, че те не ще се видят в тукашния живот, но в бъдещия до насита ще се гледат и на онази неизказана радост ще се насладят, ако отпратят към небето достойни плодове на покаяние. Днес знаем, че и двамата са в царството Божие, защото Господ ги е прославил и те са канонизирани от нашата Църква.

Св. Йоан Рилски е написал преди своята земна кончина своя Завет, който да спазват монасите в основания от него манастир, след което дал последни наставления към своите духовни чеда. От неговия гроб започнало да излиза дивно благоухание и след като гроба бил отворен, там се намерили нетленни благоуханни чудотворни свети мощи и от тогава започва почитането им. По молба на братята на Рилския манастир св. мощи са пристигнали от гр. Търново в Рилската св. обител и на 2 юли било отслужена св. Божествена Литургия и многобройни православни християни с голяма радост са целували мощите на нашия роден велик светец. По молитвите на св. Йоан Рилски ставали и стават и до ден днешен много чудеса.

Митрополит Гавриил пожела Господ по молитвите на преп. Йоан Рилски и по молитвите на св. безсребреници Козма и Дамян, да дава здраве, духовна радост, благоденствие и благополучие на нашата Света Църква и на нашата родина..

В края на богослужението християните в храма имаха възможност да се поклонят на частица от мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец.

Снимки


Още новини
  • Prev