Архиерейска св. литургия на Томина неделя в гр. Троян

от Предание БГ

В църквата „Св. преп. Параскева“ в гр. Троян Втората неделя след Пасха бе отпразнувана със св. божествена литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужи храмовото духовенство – ст. ик. Марин Божков, свещеноиконом Калин Пенев, свещ. Войден Божков, както и дякон Андроник Попов.

Митрополит Гавриил честити Христовото Възкресение на изпълнилите храма миряни, произнесе проповед за празника и раздаде иконки.

В своята проповед митрополит Гавриил каза и следното:

„Другите ученици казвали на св. ап. Тома: „Видяхме Господа.“ А той им отговорил: „ Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите и не туря ръката и с в ребрата Му, няма да повярвам.“ След осем дни, т.е. в днешния неделен ден, вечерта Христовите апостоли били вкъщи и ап. Тома бил с тях. Отново през заключените врата дошъл Иисус и рекъл: Мир вам! После казва на Тома: „Дай си пръста тук и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури в ребрата Ми, и не бъде невярващ, а вярваш. Отговори Тома и Му рече“Господ мой и Бог мой!

След като св. ап. Тома се докоснал до Христовото ребро, станал отличен богослов. Защото той е проповядвал две естества и едно лице в единия Христос. Казвайки „Господ“, е изповядал човешкото естество, а казвайки „Бог мой“ е изповядал божественото същество. Господ е казал още: „Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели и са повярвали.“ Тук е казано и за тези, които не са видели Господа с телесните си очи, но имат истинската вяра в Него. А духовната същност на истинската вяра е вяра, доверие и вярност в Бог.

Ако в нашия живот, в нашите изпитания, трудности и изкушения проявяваме и трите съставни части на истинската вяра, то думите на Господа Иисуса Христа се отнасят и за нас! Такива християни имат вяра, имат и дела на Христовата Любов.

Снимки


Още новини
  • Prev