Архиерейски богослужения за Възкресение Христово в Ловчанска епархия

от Предание БГ

Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен.

С пасхална радост Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил произнесе: „Христос Воскресе!“ пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч. Множеството християни, изпълнили площада пред храма, отвърнаха „Воистину Воскресе!“. Празникът продължи със св. божествена Златоустова литургия в храма, като на архиереят съслужиха ст.ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Андроник Попов. Мнозина от присъстващите пристъпиха към св. Чаша, след което митрополит Гавриил прочете Патриаршеското и Синодално празнично послание и раздаде иконки на Възкресение Христово.

По традиция в неделния следобеда в ловешката църква „Св вмчца Неделя“ бе отслужено Второ Възкресение.На митрополит Гавриил съслужи ловешкото духовенство, като свещенослужителите прочетоха откъси от Евангелието на различни езици, а архиереят произнесе слово за празника.

Проповед, произнесена в храм „Св. вмчца Неделя“ Ловеч на т.нар. Второ Възкресение:

Драги отци, братя и сестри,

Христос Воскресе!

Днешната вечерна служба символизира най-вече явяването на Възкръсналия Господ Иисус Христос на своите ученици в Йерусалимската горница в първия ден на седмицата (неделя) вечерта. Господ е влязал през заключените порти, с което е удостоверил за Своето Възкресение, че то е станало от затворения с огромен камък гроб.

Той се явил на св. апостоли вечерта, когато те са били заедно. Апостолите са били чули от мироносиците, че те са видели Възкръсналия Божествен Учител. Някои от апостолите се съмнявали, а на някои им е било много скръбно, че те самите не са могли да видят възкръсналия Спасител.

Господ ги поздравил с мироносните думи: „Мир вам!“. И това като рече, показа им ръцете и нозете и ребрата Си. Учениците се зарадваха, като видяха Господа. А Иисус пак им рече: мир вам! Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам.И като рече това, духна и им казва: приемете Духа Светаго. На които простите греховете, тям ще се простят; на които задържите, ще се задържат(Йоан 20:20-23).

Този дар не е още съвършеният дар, който те са получили на празника Петдесетница. Чрез този божествен дар Господ е възвеличил православните духовници, защото им е дал власт да прощават грехове, каквато власт има само Бог.

Драги отци, братя и сестри,

Нека Възкръсналият Господ Иисус Христос ни дарува Своята божествена благодат, да живеем с възкръснали души, със светли, чисти мисли и ние някога да възкръснем за блажения вечен живот в Царството Небесно.

Христос Воскресе!

Воистину Воскресе!“

На светли понеделник митрополит Гавриил възглави св. литургия в църквата „Възнесение Господне“ в Ботевград в съслужение с викарния епископ Константийски Михаил, ст. ик. Борис Петров и дякон Андроник Попов. Архиереят честити великият празник на присъстващите и произнесе проповед.

СнимкиОще новини
  • Prev