Празнично послание за Възкресение Христово 2023 г.

от Предание БГ

   Към клира, монашествуващите и миряните на Ловчанска епархия

Христос Воскресе!

„Като видяхме Христовото възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус“ (Възкресна утреня, стихира след Евангелието) – така светата Църква ни призовава, драги братя и сестри, да празнуваме най-великото събитие в историята на човечеството – събитието на славното Възкресение на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос.

В светлите дни на Христовата Пасха ние, православните християни, се поздравяваме с древното апостолско всерадостно Пасхално приветствие: Христос Воскресе! Христос възкръсна и със Своята смърт унищожи нашата смърт. Спасителят Христос чрез Своето Възкресение ни върна изгубения Рай. По-голям дар от изгубения Рай за нас, земнородните, не е имало и не може да има.

Радвайки се заедно с изпълнението на Едната Съборна Апостолска Православна Църква, чистосърдечно поздравявам всички вас, драги братя и сестри, с победата на живота над смъртта. Тази велика победа бе извоювана от Сина Божий, Който прие човешката природа. Спасителят Христос, като Син Човешки, взе върху Себе Си всечовешкия грях, възлезе на Кръста, борѝ се с дявола и го победи.

Когато наближавал краят на свещената борба на Христос, Човешкия Син, с греха и дявола, се разклатили природните сили. Природата, която се отнася към човека, така както човекът се отнася към Бога, виждайки как беззаконни ръце разпъват Законодателя, затреперила: земята се потресла, а слънцето се скрило, така че по цялата земя настъпила тъмнина. По този начин природата изразила своя протест и своята скръб за тези, които осъдили и разпнали Спасителя на света. Но Синът Божий, Владетелят на вселената, като страдал на Кръста, не спирал да обича Своето творение. Спасителят разпростирал любов към всички: към тези, които стояли до Кръста и Му съчувствали, към тези, който „поради страх от юдеите“ (Йоан 19:38) се скрили в тълпата човешка, и към тези, които викали „Разпни!“ и Го разпъвали.

Апостолите и жените мироносци със своите сърца разбрали и приели Божествената любов, която възсияла за тях от Кръста, и тази любов ги превърнала от слаби и боязливи в силни и смели.

Нито апостолите, нито жените мироносци не спали в тази трагична нощ. С всички сили на своя ум те се опитвали да разберат крайното смирение на Божеството, но напразно. Отговорът на този вълнуващ въпрос те намерили не в ума си, а в сърцето. Там, в глъбините на техните обичащи Бога сърца, било твърдото убеждение, че Синът Божий, Месията, Който Сам е Живот и във властта на Когото се намира животът, не може да бъде победен от смъртта. И сърцата им ги затеглили към живоносния Гроб, където намерили повивките, в който било обвито тялото на Спасителя, камъкът, отвален от Живоносния Гроб, и Ангелът, който им казал: „Защото търсите Живия между мъртвите?... Той възкръсна!“ (Лука 24:5-6).

От този момент и именно оттук, от Живоносния Гроб, започнала проповедта за Христос Разпнатия и Възкръсналия. Ангелът съобщил за това на жените мироносци. Жените мироносци казали за това на апостолите. Апостолите проповядвали тази истина на целия свят. Проповедта на апостолите променила света.

Благодатната светлина на Христовото Възкресение изпълнила вселената. Тя прогонила и унищожила тъмнината на унинието и отчаянието, в което пребивавало човечеството, и започнала нова, светла ера на човешката история, която се нарича християнска.

Ние, драги братя и сестри, сме удостоени от Бога с честта да живеем във времената на християнската ера. Слава Богу, имаме възможност свободно да изповядваме своята вяра в Христа Разпнатия и Възкръсналия, да посещаваме Божиите храмове, където в църковните тайнства на човек му се предлагат благодатните сили, необходими за борбата с греха и за освещаването на душата и тялото. От нас се изискват само волеви усилия, за да вървим към Бога, към Божия храм. Именно тук ще намерим всичко, което ние нужно за истинското щастие.

Още веднъж от цялата си душа поздравявам всички вас, драги братя и сестри, с празника на Светлото Христово Възкресение. В този Велик ден ви желая радост, мир и Божието благословение. Нека светлината на Христовата Пасха да изпълва Вашия дом и Вашите сърца.

Воистину Христос Воскресе!

       ✝ Ловчански митрополит Гавриил

           Пасха Христова, 2023 г.

Празнично послание за Възкресение Христово (видео)