Архиерейска св. литургия и свещеническа офикия в град Ловеч

от Предание БГ

На 16 октомври - ✝ 4 Неделя след Неделя подир Въздвижение - на св. Отци от VII Вселенски събор, в катедралния храм на гр. Ловеч „Св. св. Кирил и Методий“ светата Божествена литургия бе възглавена от епархийския архиерей Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с храмовото духовенство – ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев и свещеник Мартин Йотов.

По време на богослужението свещеник Мартин Йотов бе удостоен от митрополит Гавриил с офикията протойерей, като архиереят му пожела да е жив и здрав и още дълги години да служи все така усърдно за слава Божия и за спасение на душите на християните в поверените му енории.

В своята проповед митрополит Гавриил се спря на евангелското четиво за деня, като разтълкува притчата за сеяча, като посочи, че от четирите категории хора в нея само една от тях се спасява. Пътят към царството Божие е тесен и малцина го намират, като много хора вървят неправилно. За спасението от всеки човек се изискват много труд и подвиг в изпълнение на Христовите заповеди. Архиереят призова и ние да се стараем да бъдем тази плодородна почва, в която, щом се посее Словото Божие, то да дава добър плод.

Снимки


Още новини
  • Prev