от Предание БГ

На 4 февруари - † Неделя 15 след Петдесетница, св. Божествена Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Ловеч беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. По време на богослужението за поклонение беше изнесена икона на преп. Гавриил Ургебадзе с вградена частица от неговите св. мощи, дарена от Грузинската Православна Църква с благословението на Негово Светейшество Грузинския патриарх Илия II. Иконата ще се съхранява в Ловчанска св. митрополия и ще бъде изнасяна за поклонение на богослужения.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ФЕВРУАРИ 2024 г.

Прочети още
от Предание БГ

След като Иисус Христос навършил 30-годишната възраст, която според еврейския обичай се изисквала за всеки свещеник или учител, и преди да излезе на обществена проповед приел кръщението на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен. Това става във водите на р. Йордан, като при кръщението на Иисуса Христа се възвестила тайната на Божествената Троица: „ И когато Иисус, след като се кръсти, се молеше, отвори се небето, и Дух Свети слезе върху Него в телесен вид, като гълъб" (Лука 3:21). "И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение"(Мат. 3:17).

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, 05.01. – 31.01.2024 г.

Прочети още
от Предание БГ

Престолният град Ловеч посрещна великия празник на Рождество Христово в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“с архиерейска св. Божествена Литургия, възглавена от Високопреосвещения митрополит Гавриил Ловчански. На архиерея съслужиха ст. ик. Любомир Казашки, предстоятелят на храма свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Андроник Попов. Хорът към катедралния храм "Достойно есть" с диригент г-жа Димитрина Дренска изпълни литургичните песнопения.

Прочети още