от Предание БГ

Празничното вечерно богослужение на 22 юни в Етрополския манастир „Св. Троица“ бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха неговия викарий Константийски епископ Михаил, игумена на светата обител ст. ик. Емил Якимов, ст. ик. Огнян Георгиев, свещеноиконом Христо Нинов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

Четиридесет дни след Своето Възкресение Господ Иисус Христос се явявал на Своите ученици, като ги утвърждавал във вярата и изяснявал Божието откронеие и истините за Царството Божие. На четиридесетия ден след Пасха , когато Апостолите били на молитва, в очакване Божието обещание да се изпълни, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от града на Елеонската планина. Христос вдигнал ръце да ги благослови и благославяйки ги, бил подет от облак и Се издигнал в небето и седнал отдясно на Бог Отец. По този начин Господ Иисус Христос, Който със Своето Божество винаги е с Отца и със Светия Дух, е възнесъл човешкото естество във велика слава да седна до Бог Отец.

Прочети още
от Предание БГ

На 11 юни, за храмовия празник на благолепния параклис, посветен на иконата на Пресвета Богородица Достойно есть, намиращ се в китната Длъжковска махала до гр. Троян, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил отслужи чина на обновление на храма и възглави св. Литургия. На владиката съслужиха Архиерейският наместник на Троянска духовна околия прот. Войден Божков и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

На 8 юни 2024 г. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил извърши чина на освещаване на църквата, посветена на св. великомъченик Георги Победоносец в разположеното в полите на красивия Троянски Балкан с. Черни Осъм. На архиерея съслужиха архим. Стефан и йеромонах Георги от близката Троянска св. обител, Архиерейският наместник на Троянска духовна околия прот. Войден Божков и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ЮНИ 2024 г.

Прочети още