Богоявление в Ловеч

от Предание БГ
Посещения: 408

По традиция и тази години великият Господски празник Богоявление бе отбелязан особено тържествено в град Ловеч. Св. божествена Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил в съслужение със ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Андроник Попов. На празника присъстваха кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, областният управител инж. Светослав Славчев, председателят на Общински съвет – Ловеч г-н Петър Цолов, зам. –кметът г-н Венцислав Христов и началника на РУО – Ловеч д-р Иваничка Буровска.

След богослужението на площада пред храма беше отслужен Велик Богоявленски водосвет, като на водосвета съслужиха и ст. ик. Кънчо Кабадийски, ст. ик. Вениамин Павлов и прот. Тихон Борисов. След водосвета митрополит Гавриил поздрави присъстващите с великия християнски празник Богоявление. Той каза, че на река Йордан е била открита тайната на светата Живоначална Троица, когато Божият Син, Който е станал и Син Човечески, излязъл от река Йордан, Св. Дух във вид на бял гълъб се спуснал върху Него и небесният Отец е засвидетелствал присъствие със Своя глас, защото е казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“ Чрез Кръщението Господ е осветил водното естество и искал да ни покаже колко е важно да приемаме тайнството Кръщение.

Богоявленската св. вода е най-силно средство, което помага на човек в борбата му с нечистите духове, против разни изкушения, болести и скърби. Да пием от нея с благоговение, да се поръсим и поръсим нашите домове.

След словото бяха осветени бойните знамена и с литийно шествие се насочихме към Богоявленския мост, от който Ловчанският митрополит Гавриил хвърли св. Кръст в река Осъм. След това митрополитът поръси помещения в Община Ловеч.

СнимкиОще новини
  • Prev