от Пътят на отците

КОЙ Е ТОЙ

Гавриил е Ловчански митрополит на Българската православна църква от 2001 година. През 2007 г. става ръководител на Работната група по въпросите на религиозното образование при Светия синод. От 2009 г. оглавява Върховния църковен съвет в синода, а през 2011 г. започва да ръководи и културно-просветния му отдел. Почетен гражданин на Ловеч от 26 март 2015 г. за личностен принос и заслуги за духовното развитие и израстване на града.

- Ваше Високопреосвещенство, на прага сме на най-светлия християнски празник. Какво е посланието ви към миряните в тези трудни времена?

- Трябва да посрещнем молитвено Рождество Христово, защото, когато човек има трудности, обикновено тогава изпитва по-голяма нужда от Божията помощ. Молитвата е тази, която ни помага и ни избавя. Затова празникът е велик и го посрещаме с радост и смирение, подражавайки на великото смирение на Божия Син, който се е родил в ясла, а не в замък или палат. За да видим колко много Бог обича човека и иска да го спаси. Ако Бог е с нас, няма кой да е против нас, само че ние често сме против Бога. Ако не във вярата, то по делата сме далеч от Него и не живеем по начина, по който ни учи. Нямаме тази добродетелност и любов към Бога и хората. Това е стената, която много пъти ни отделя и която с Божията помощ можем да разрушим. Затова още по-голяма да бъде радостта и надеждата ни, че Господ ще чуе нашата искрена и покайна молитва, давайки здраве и избавяйки от тази пандемия, като благослови нашия народ.

Прочети още