Предстоятели и йерарси поздравиха митрополит Онуфрий за именния му ден

от Пътят на отците

На 25 юни 2023 г., в деня, когато Украинската Православна Църква почита паметта на преподобни Онуфрий Велики, Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий чества деня на своя небесен покровител. По традиция във връзка с тази празнична дата предстоятели на поместни православни църкви и йерарси от чужбина отправиха своите поздрави към Негово Блаженство митрополит Онуфрий. Сред тях е и поздравителният адрес от Ловчанския митрополит Гавриил, в който българският архиерей казва следното:

 

Ваше Блаженство,

Скъпи в Христа владика Онуфрий,

Сърдечно и от цялата си душа Ви поздравявам с деня на Вашия небесен покровител преподобния Онуфрий Велики. Преподобни Онуфрий Велики живял в пустинята, далече от човешките селения, и се молел за целия свят. Вие, скъпи владика, като архипастир на Украинската Православна Църква служите всеотдайно на Бога и хората в многометежния и неспокоен свят, но в същото време пребивавате подобно на преподобния Онуфрий Велики в пустинята на безмълвието, молитвата и богомислието. Светите отци казват, че по време на велики изпитания Господ изпраща на тези народи, които обича, велики пастири. Вие, скъпи владика, със своето самопожертвователно служение показвате на Вашия народ и на целия свет, че сте онзи пастир, за когото Христос в светото Евангелие е казал:

„добрият пастир полага душата си за овците“ (Йоан 10:11).

Скъпи владика, пожелавам Ви по молитвите на Пречистата наша Владичица Богородица, преподобни Онуфрий Велики, преподобните Киево-печерски светци и всички светии, Господ да Ви дарува крепко здраве, много радост и своята неоскъдняваща милост за полза и спасение на Вашата света Църква и на цялото Православие.

Прося Вашето архипастирско благословение и свети първосветителски молитви.

С любов в нашия Господ Иисус Христос,

+ Ловчански митрополит Гавриил

Отделът за външни църковни връзки на УПЦ публикува фрагменти от поздравленията на архиереите на Поместните православни църкви, които може да чуете в видеото по-долу. Поздравлението от Ловчанския митрополит Гавриил започва от 7-мата минута: