от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар вече е новият сборник на Ловчанска Епархия "Нашата надежда е Христос", съдържащ непубликувани досега беседи на Лимасолския митрополит Атанасий. Особено място в сборника е отделено на съвременните светци и духовни наставници на автора старците Ефрем Аризонски, Йосиф Ватопедски, свети Ефрем Катунакийски. Заедно с разказите за приснопаметните подвижници читателят ще попие и от живото слово на владика Атанасий,  засягащо вътрешния живот на християнина, смирението, борбата с гнева, човешките идоли, чистотата на съвестта, упованието в Христа.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил тази събота, на Лазаров ден, в град Ловеч пристига икона с мощи на великия светец на нашето време преподобния Гавриил Ургебадзе. Мощите са подарени с благословението на католикос-патриарха на цяла Грузия Илия II и ще бъдат изложени за поклонение в новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Светинята ще бъде донесена от г-н Петър Петканов и ще пристигне в храма за светата Литургия на Лазаров ден. Мощите ще останат в църквата през целия ден на Лазарова събота и Цветница, когато Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи архиерейска света Литургия.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил от следващата седмица на българския книжен пазар се очаква да излезе новото издание на Ловчанска Епархия "Нашата надежда е Христос". Книгата е с автор Лимасолският митрополит Атанасий и съдържа негови беседи непубликувани в интернет пространството до този момент. Сред тях са увлекателните разкази на владиката за неговите наставници - съвременните светци и подвижници на благочестието старците Ефрем Аризонски, Йосиф Ватопедски, свети Ефрем Катунакийски. Отново българският читател ще се докосне до живо слово, изпълнено с любов към Христа, умъдрено от светогорската аскеза, проникнато от дълбоко светоотеческо разбиране и състрадание за проблемите на съвременния човек. За себе си Лимасолския митрополит Атанасий разказва, че при едно от посещенията си като млад йеромонах при стареца Филотей (Зервакос), последният му подарил панагия с думите: "Върви и проповядвай покаяние". Именно тази проповед на покаянието Ловчанска Света Митрополия се стреми да озвучи на български език вече 7 години в своите издания, които станаха любимо четиво за хиляди читатели от всяка възраст.

Прочети още
от Пътят на отците

Ловеч отново ще има радостта да посрещне "Дните на Православното кино", които Ловчанска Света Митрополия ежегодно организира в дните на Великия пост. С благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил от следващия понеделник, 14 март, започват видео прожекциите в приземния етаж на новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Тази година филмите ще ни поведат по стъпките на великите съвременни подвижници на благочестието: преподобните Гавриил Ургебадзе, Йосиф Исихаст, Яков Цаликис, светителя Нектарий Егински. Лентите включват редки видео кадри и записи със светците, както и с други Божии човеци като св. Ефрем Катунакийски. Ще чуем и коментарите на Лимасолския митрополит Атанасий, игумен Ефрем на Ватопедския манастир и други духовни чеда на споменатите духовни старци. Инициативата включва и филма на гръцкия режисьор Павлос Триподакис "Кананга" - трогателна повест за православната духовна мисия в Африка.

Входът е свободен. Очакваме Ви.

Прочети още