от Пътят на отците

Понякога в православния свят наричат Лимасолския митрополит Атанасий Новия Златоуст. Подобно на великия учител на Църквата кипърският архиерей съчетава дара на словото и умението да говори на съвременни злободневни теми с дълбока укорененост в светоотеческото предание и аскетическата традиция на Православието. Неговите беседи носят неговия богат духовен опит, те са проникновени и красиви, чужди на сложните и обезценени фрази – той говори просто, разбираемо и заедно с това дълбоко.

Прочети още
от Пътят на отците

На 25 юни 2023 г., в деня, когато Украинската Православна Църква почита паметта на преподобни Онуфрий Велики, Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий чества деня на своя небесен покровител. По традиция във връзка с тази празнична дата предстоятели на поместни православни църкви и йерарси от чужбина отправиха своите поздрави към Негово Блаженство митрополит Онуфрий. Сред тях е и поздравителният адрес от Ловчанския митрополит Гавриил, в който българският архиерей казва следното:

 

Прочети още
от Пътят на отците

Отново на книжния пазар в България е книгата "Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес", издание на Ловчанска Епархия. Книгата е превeдeна от гръцки език от Константин Константинов и е съставена от един от най-големите изследователи на живота на свети Лука Войно-Ясенецки митрополита на Арголидската епархия на Гръцкта православна църква Нектарий Андонопулос. В нея се съдържат над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци. Изданието е допълнено и с размисли за значението на чудесата в Православната църква на митрополит Йеротей Влахос, стареца Софроний Сахаров и др. Книгата е 205 стр., с красиво оформление (17 х 24 см), плътно следващо гръцкия оригинал, и съдържа цветна икона на светеца, както и над 30 цветни снимки или илюстрации.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил излезе от печат новата книга на Ловчанска Епархия "Венецът на стареца", посветена на великия съвременен подвижник и изповедник свети Гавриил (Урегебадзе). 

Прочети още
от Пътят на отците

В навечерието на Петдесетница, с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил скоро на книжния пазар в България се очаква новото издание на Ловчанска Епархия "Нашият мир е Христос". Авторът на беседите, поместени в книгата, е Лимасолският митрополит Атанасий.

Прочети още