от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска Епархия "Благодатни дарове и благодатни хора". Сборникът е издание на манастира "Параклит" ("Св. Дух - Утешител"), Оропос - Гърция, чието монашеско братство и издателска дейност в продължение на 40 години ръководеше игуменът на обителта приснопаметният старец схиархимандрит Тимотей (Саккас). Изданието представлява своеобразен патерик от свидетелства за проявленията на божествените дарове както сред древните светии, така и сред съвременни подвижници на благочестието.

Прочети още
от Пътят на отците

Уважаема г-жа Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, г-н председател на Общинския съвет, г-жа Иваничка Буровска, г-н Еленко Начев, драги научни работници, драги учители, драги съграждани, драги деца,
Сърдечно Ви честитя днешния голям празник на Българската просвета и култура и на славянската писменост, основата на която са създали светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар вече е новият сборник на Ловчанска Епархия "Нашата надежда е Христос", съдържащ непубликувани досега беседи на Лимасолския митрополит Атанасий. Особено място в сборника е отделено на съвременните светци и духовни наставници на автора старците Ефрем Аризонски, Йосиф Ватопедски, свети Ефрем Катунакийски. Заедно с разказите за приснопаметните подвижници читателят ще попие и от живото слово на владика Атанасий,  засягащо вътрешния живот на християнина, смирението, борбата с гнева, човешките идоли, чистотата на съвестта, упованието в Христа.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил тази събота, на Лазаров ден, в град Ловеч пристига икона с мощи на великия светец на нашето време преподобния Гавриил Ургебадзе. Мощите са подарени с благословението на католикос-патриарха на цяла Грузия Илия II и ще бъдат изложени за поклонение в новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Светинята ще бъде донесена от г-н Петър Петканов и ще пристигне в храма за светата Литургия на Лазаров ден. Мощите ще останат в църквата през целия ден на Лазарова събота и Цветница, когато Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи архиерейска света Литургия.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил от следващата седмица на българския книжен пазар се очаква да излезе новото издание на Ловчанска Епархия "Нашата надежда е Христос". Книгата е с автор Лимасолският митрополит Атанасий и съдържа негови беседи непубликувани в интернет пространството до този момент. Сред тях са увлекателните разкази на владиката за неговите наставници - съвременните светци и подвижници на благочестието старците Ефрем Аризонски, Йосиф Ватопедски, свети Ефрем Катунакийски. Отново българският читател ще се докосне до живо слово, изпълнено с любов към Христа, умъдрено от светогорската аскеза, проникнато от дълбоко светоотеческо разбиране и състрадание за проблемите на съвременния човек. За себе си Лимасолския митрополит Атанасий разказва, че при едно от посещенията си като млад йеромонах при стареца Филотей (Зервакос), последният му подарил панагия с думите: "Върви и проповядвай покаяние". Именно тази проповед на покаянието Ловчанска Света Митрополия се стреми да озвучи на български език вече 7 години в своите издания, които станаха любимо четиво за хиляди читатели от всяка възраст.

Прочети още