от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на книжния пазар в България излезе новата книга на Ловчанска епархия "Последен сред първите". Сборникът е посветен на преподобния Гавриил Ургебадзе, изповедник и юродив заради Христа, един от най-великите светци на нашето време. По време на земния си живот отец Гавриил бил обдарен от Всевишния с даровете на прозорливостта, старчеството, лекуването на духовните и телесни недъзи. Той често юродствал, скривайки многочислените дарове на Светия Дух, и с любов привеждал хората към Бога. Бил мъдър пастир, образец на кротост, смирение и милосърдие. Почитането на преподобния Гавриил расте не само в Грузия, но и в България, и в целия православен свят.

Прочети още
от Пътят на отците

На 30 ноември, четвъртък, от 18:00 ч. в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч ще се проведе беседа на тема "Кой е глава на семейството". Темата за семейната йерархия се е наложила като една от най-болезнените в съвремието. По време на Тайнството Венчание се четат „страшните“ думи от посланието на свети апостол Павел: „Жената да се бои от мъжа си“ (Еф. 5:33). Но как правилно да се разбират тези думи? И защо именно християнството е разрушило пренебрежителното отношение към жената, което е царяло в света? Какви са природните различия и сходства на мъжкия и женския пол, каква е ролята и отговорностите в семейството, които са отредени на мъжа и жената. Това е част от въпросите, които ще бъдат засегнати по време на беседата.

Прочети още
от Пътят на отците

Утре, 23 номеври, в катдералния храм "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе открита дискусия на темата за семейството. Срещата е част от цикъла беседи "Със слава и чест ги венчай", които се провеждат в храма. Присъстващите ще имат възможност да зададат своите въпроси и да споделят своя опит. Началото е от 18:00 ч.

Прочети още
от Пътят на отците

В навечерието на Рождество Христово и когато на 20-ти декември се навършват 11 години от канонизацията на свети Гавриил Ургебадзе, се очаква да излезе новата книга на Ловчанска Епархия "Последен сред първите". С благословеинето на Ловчанския митрополит Гавриил това е вече трето издание на Епархията, побрало множество разкази на очевидци за светостта и чудесата на преподобния изповедник и юродив заради Христа отец Гавриил.

Прочети още
от Пътят на отците

На 16 ноември в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе беседа под надслов "Със слава и чест ги венчай". Беседата е посветена на християнското семейство, брак и възпитание на децата. Какъв е смисълът на благословения от Бога брак, какви са основните трудности пред семейството в днешната анти-семейна цивилизация, как да възпитаваме децата си в духа на светата Православна вяра и други въпроси ще бъдат засегнати по време на беседата. С присъстващите ще бъдат обсъдени и различни жизнени ситуации, свързани с семейния живот и отношения.

Прочети още