от Пътят на отците

Излезе новото издание на детската книгаа за известния и обичан по цял свят преподобни Паисий Светогорец. Изданието е на Ловчанска Епархия и част от инициативата "За децата на България". Книгата за свети Паисий включва 46 страници с богато илюстриран текст, адаптиран за деца и проследяващ живота на великия подвижник на благочестието от неговото детство до блажената му кончина. В книжката са описани и много чудеса, станали приживе и след смъртта на преподобния отец.

Книжката е луксозно издание, с твърди корици, голям формат (А4), и красиви илюстрации.

Цената е 18 лв. За книжарници и църковни настоятелства има отстъпка.

За повече информация и поръчки: 

тел. 0888 286 937

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил скоро на книжния пазар в България се очаква да излезе новото издание на Ловчанска Епархия от поредицата "За децата на България". Това е деветото издание от поредицата и е посветено на преподобния Гавриил Ургебадзе, изповедник и юродив заради Христа, един от най-великите светци на нашето време. Изданието e украсено от прекрасните икони и илюстрации на талантливата кипърска художничка Марина Папагеоргиу и бяха любезно преотстъпени на издателството на Епархията от "Trisagion films".

Прочети още
от Предание БГ

Празничното вечерно богослужение на 22 юни в Етрополския манастир „Св. Троица“ бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха неговия викарий Константийски епископ Михаил, игумена на светата обител ст. ик. Емил Якимов, ст. ик. Огнян Георгиев, свещеноиконом Христо Нинов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

Четиридесет дни след Своето Възкресение Господ Иисус Христос се явявал на Своите ученици, като ги утвърждавал във вярата и изяснявал Божието откронеие и истините за Царството Божие. На четиридесетия ден след Пасха , когато Апостолите били на молитва, в очакване Божието обещание да се изпълни, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от града на Елеонската планина. Христос вдигнал ръце да ги благослови и благославяйки ги, бил подет от облак и Се издигнал в небето и седнал отдясно на Бог Отец. По този начин Господ Иисус Христос, Който със Своето Божество винаги е с Отца и със Светия Дух, е възнесъл човешкото естество във велика слава да седна до Бог Отец.

Прочети още
от Предание БГ

На 11 юни, за храмовия празник на благолепния параклис, посветен на иконата на Пресвета Богородица Достойно есть, намиращ се в китната Длъжковска махала до гр. Троян, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил отслужи чина на обновление на храма и възглави св. Литургия. На владиката съслужиха Архиерейският наместник на Троянска духовна околия прот. Войден Божков и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

На 8 юни 2024 г. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил извърши чина на освещаване на църквата, посветена на св. великомъченик Георги Победоносец в разположеното в полите на красивия Троянски Балкан с. Черни Осъм. На архиерея съслужиха архим. Стефан и йеромонах Георги от близката Троянска св. обител, Архиерейският наместник на Троянска духовна околия прот. Войден Божков и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Пътят на отците

В канала „Дневен ред“ на Генка Шикерова и Миролюба Бенатова на YouTube беше публикуван за един ден отговорът на адв. Стефка Спиридонова по повод клип, направен като извадка от епизод 14 „Изборът на патриарх“, в който богословът Дилян Николчев отново тиражира лъжи и клевети за Ловчанския митрополит Гавриил.

Журналистките изрично посочват, че към отговора на адв. Спиридонова липсвали доказателства за изложените от нея твърдения и в тази връзка към това допълнение на отговора представяме и обсъждаме следните доказателства:

Прочети още
от Предание БГ

Канцеларията на Ловчанска св. митрополия, както и лично Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил известяват обществото, че в интернет пространството се разпространяват постове с видео, с което чрез изкуствен интелект е изградена лъжовна реклама за лекарствен продукт с образа на митрополит Гавриил, което няма нищо общо с истината.

Прочети още
от Предание БГ

В канала „Дневен ред“ на Генка Шикерова и Миролюба Бенатова на YouTube, в нарочно изготвен клип, като извадка от епизод 14 „Изборът на патриарх“, богословът Дилян Николчев отново тиражира лъжи за Ловчански митрополит Гавриил. Прави го непосредствено преди патриаршеския избор с цел да внуши как се злоупотребява със средства на Църквата, как митрополит Гавриил е в зависимост от Руската православна църква и че точно той е извършил злоупотребите.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ЮНИ 2024 г.

Прочети още
от Предание БГ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Прочети още
от Предание БГ

На 21 май, когато празнуваме паметта на св. равноапостолни цар Константин и царица Елена, в посветения на светците параклис до с. Мирково беше отслужена св. Литургия, възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На владиката съслужиха архиерейският наместник на Пирдопска духовна околия свещеноиконом Йоан Алексиев, свещеник Петър Милошов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, 18.05. – 31.05.2024 г.

Прочети още
от Предание БГ

На 14 май - първият ден след Пасха, когато вече се разрешава отслужването на заупокойни служби, в Клисурския манастир „Св. Петка“ до гр. Банкя беше извършена св. Божествена Литургия и панихида на подвижницата на благочестието схиигумения Мария-Магдалина, чиято памет се падаше на 8 май през Светлата седмица.

Прочети още
от Предание БГ

Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни,

богомьдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички

да утвърди славянските народи в Православие и единомислиe,

да умири света и да спаси нашите души.

Прочети още