от Предание БГ

На 4 февруари - † Неделя 15 след Петдесетница, св. Божествена Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Ловеч беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. По време на богослужението за поклонение беше изнесена икона на преп. Гавриил Ургебадзе с вградена частица от неговите св. мощи, дарена от Грузинската Православна Църква с благословението на Негово Светейшество Грузинския патриарх Илия II. Иконата ще се съхранява в Ловчанска св. митрополия и ще бъде изнасяна за поклонение на богослужения.

Прочети още
от Предание БГ

На 4 февруари - † Неделя 15 след Петдесетница, св. Божествена Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Ловеч ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. В храма по време на богослужението за поклонение ще бъде изнесена икона на преп. Гавриил Ургебадзе с вградена частица от неговите св. мощи, дарена на Ловчанска св. митрополия от Грузинската Православна Църква.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ФЕВРУАРИ 2024 г.

Прочети още
от Предание БГ

След като Иисус Христос навършил 30-годишната възраст, която според еврейския обичай се изисквала за всеки свещеник или учител, и преди да излезе на обществена проповед приел кръщението на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен. Това става във водите на р. Йордан, като при кръщението на Иисуса Христа се възвестила тайната на Божествената Троица: „ И когато Иисус, след като се кръсти, се молеше, отвори се небето, и Дух Свети слезе върху Него в телесен вид, като гълъб" (Лука 3:21). "И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение"(Мат. 3:17).

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, 05.01. – 31.01.2024 г.

Прочети още
от Предание БГ

Престолният град Ловеч посрещна великия празник на Рождество Христово в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“с архиерейска св. Божествена Литургия, възглавена от Високопреосвещения митрополит Гавриил Ловчански. На архиерея съслужиха ст. ик. Любомир Казашки, предстоятелят на храма свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Андроник Попов. Хорът към катедралния храм "Достойно есть" с диригент г-жа Димитрина Дренска изпълни литургичните песнопения.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на книжния пазар в България излезе новата книга на Ловчанска епархия "Последен сред първите". Сборникът е посветен на преподобния Гавриил Ургебадзе, изповедник и юродив заради Христа, един от най-великите светци на нашето време. По време на земния си живот отец Гавриил бил обдарен от Всевишния с даровете на прозорливостта, старчеството, лекуването на духовните и телесни недъзи. Той често юродствал, скривайки многочислените дарове на Светия Дух, и с любов привеждал хората към Бога. Бил мъдър пастир, образец на кротост, смирение и милосърдие. Почитането на преподобния Гавриил расте не само в Грузия, но и в България, и в целия православен свят.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, 23.12. 2023 г. – 02.01.2024 г.

Прочети още
от Пътят на отците

В навечерието на Рождество Христово и когато на 20-ти декември се навършват 11 години от канонизацията на свети Гавриил Ургебадзе, се очаква да излезе новата книга на Ловчанска Епархия "Последен сред първите". С благословеинето на Ловчанския митрополит Гавриил това е вече трето издание на Епархията, побрало множество разкази на очевидци за светостта и чудесата на преподобния изповедник и юродив заради Христа отец Гавриил.

Прочети още
от Предание БГ

На 6 декември, когато почитаме паметта на св. Николай Чудотворец, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил възглави св. Литургия в носещия името на великия Божий угодник храм в гр. Етрополе.

Прочети още
от Предание БГ

А благотворителността и щедростта не забравяйте, защото такива жертви са благоугодни Богу. (Евр. 13:16)

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, 1- 20ДЕКЕМВРИ 2023 г.

Прочети още
от Пътят на отците

На 30 ноември, четвъртък, от 18:00 ч. в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч ще се проведе беседа на тема "Кой е глава на семейството". Темата за семейната йерархия се е наложила като една от най-болезнените в съвремието. По време на Тайнството Венчание се четат „страшните“ думи от посланието на свети апостол Павел: „Жената да се бои от мъжа си“ (Еф. 5:33). Но как правилно да се разбират тези думи? И защо именно християнството е разрушило пренебрежителното отношение към жената, което е царяло в света? Какви са природните различия и сходства на мъжкия и женския пол, каква е ролята и отговорностите в семейството, които са отредени на мъжа и жената. Това е част от въпросите, които ще бъдат засегнати по време на беседата.

Прочети още
от Предание БГ

На 24 ноември, когато празнуваме паметта на св. великомъченица Екатерина, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил възглави св. Литургия в посветения на светицата храм в с. Църквище. На архиерея съслужиха предстоятелят на храма свещеноиконом Антоний Марчев, свещеник Петър Милошов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Пътят на отците

Утре, 23 номеври, в катдералния храм "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе открита дискусия на темата за семейството. Срещата е част от цикъла беседи "Със слава и чест ги венчай", които се провеждат в храма. Присъстващите ще имат възможност да зададат своите въпроси и да споделят своя опит. Началото е от 18:00 ч.

Прочети още