от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил излезе от печат новата книга на Ловчанска Епархия "Венецът на стареца", посветена на великия съвременен подвижник и изповедник свети Гавриил (Урегебадзе). 

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ 08.09. – 30.09.2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

Празникът Преображение Господне бе отбелязан с архиерейска св. Литургия за четвърта поредна година от построяването в едноименния параклис, находящ се в подножието на красивите Крушунски водопади. На Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил съслужиха Константийският епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, свещеноиконом Михаил Ковачев, прот. Тихон Борисов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕБОГОСЛУЖЕНИЯ  В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ,

1 - 15 АВГУСТ 2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

По традиция и тази година Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави Божествената св. Литургия за храмовия празник на църквата, посветена на св. великомъченик Пантелеймон в с. Рибарица. На владиката съслужиха предтоятелят на храма ст. ик. Павел Лалев и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

На Илинден тази година Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Литургия в обновената църква „Св. прор. Илия“, намираща се в кв. Зла река на град Априлци. На владиката съслужиха председателят на храма свещ. Войден Божков, свещ. Христо Чолаков и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Пътят на отците

Отново на книжния пазар в България е книгата "Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес", издание на Ловчанска Епархия. Книгата е превeдeна от гръцки език от Константин Константинов и е съставена от един от най-големите изследователи на живота на свети Лука Войно-Ясенецки митрополита на Арголидската епархия на Гръцкта православна църква Нектарий Андонопулос. В нея се съдържат над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци. Изданието е допълнено и с размисли за значението на чудесата в Православната църква на митрополит Йеротей Влахос, стареца Софроний Сахаров и др. Книгата е 205 стр., с красиво оформление (17 х 24 см), плътно следващо гръцкия оригинал, и съдържа цветна икона на светеца, както и над 30 цветни снимки или илюстрации.

Прочети още
от Предание БГ

На 19 юли 2023 г. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил извърши чина на полагане на основен камък на мястото, където в най-скоро време ще бъде поставен готовия параклис, посветен на света великомъченица Ирина в с. Йоглав. На архиерея съслужи енорийският свещеник и председател на църковното настоятелство прот. Тихон Борисов, като на събитието присъства и кметският наместник на селото г-н Виолин Димитров. Група деца поздравиха дядо владика с прекрасно изпълнение на българска народна песен.

Прочети още
от Предание БГ

Древната църква, посветена на св. великомъченица Неделя в ловешкия квартал Вароша отбеляза своя храмов празник на 7 юли тази година с архиерейска св. Божествена Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Архиереят съслужи заедно с предстоятеля на храма архим. Викентий, ст. ик. Кънчо Кабадийски, прот. Тихон Борисов, прот. Мартин Йотов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

На 1 юли тази година, когато празнуваме възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец и св. безсребреници Козма и Дамян, в църквата, посветена на небесния покровител на българския народ в с. Славяни бе отслужена св. Литургия, възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха предстоятелят на храма свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕБОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ЮЛИ 2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

Дълбока загриженост от грубото потъпкване на основните права на човека в Украйна и в частност от крещящите нарушения на конституционните норми и закони, гарантиращи свободата на вероизповеданието, изразиха водещи сръбски интелектуалци. Подписи под апел към украинските власти и международните организации сложиха повече от сто представители на академичната общност и културните среди на Република Сърбия и страните, в които живее сръбско население.

Прочети още
от Пътят на отците

На 25 юни 2023 г., в деня, когато Украинската Православна Църква почита паметта на преподобни Онуфрий Велики, Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий чества деня на своя небесен покровител. По традиция във връзка с тази празнична дата предстоятели на поместни православни църкви и йерарси от чужбина отправиха своите поздрави към Негово Блаженство митрополит Онуфрий. Сред тях е и поздравителният адрес от Ловчанския митрополит Гавриил, в който българският архиерей казва следното:

 

Прочети още
от Предание БГ

По покана на Негово Блаженство Сава, митрополит на Варшава и на цяла Полша, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ст. ик. Кънчо Кабадийски и църковният хор „Благовещение“ на храм „Св. Троица“ – гр. Ловеч посетиха град Биелск Подляски за празника на Биелската чудотворна икона на Пресвета Богородица.

Прочети още