от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ,

01.01.2022 г. – 09.01.2022 г.

Прочети още
от Предание БГ
На 24 декември – Бъдни вечер, Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит възглави св. Василиева Литургия в църквата „Св. Троица“ – Ловеч в съслужение с Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил, йеромонах Нектарий Балабатнов, и храмовото свещенство- ст. ик. Кънчо Кабадийски, ст. ик. Вениамин Павлов, прот. Тихон Борисов и дякон Петър Милошов.
Прочети още
от Предание БГ

На 11 декември 2021 г. по време на св. Литургия в църквата „Св. Троица“ в гр. Ловеч Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил ръкоположи в дяконски чин благоговейния мъж Мирослав Иванов Николов от гр. София, като му даде името Спиридон.

Прочети още
от Предание БГ

Проповед на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, 05.12.2021 г., ✝ 10 Неделя след Неделя подир Въздвижение, параклис "Въведение Богородично" - гр. Ловеч при катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий".

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ДЕКЕМВРИ 2021 г.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил излезе от печат новото издание на Ловчанска епархия "Подвигът на сърцето". Авторът на изданието е Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий и включва проповеди, беседи и отговори на въпроси, които обхващат широк спектър от теми, свързани с духовния живот на православния християнин, с догматичното и канонично богословие на Православната църква, с църковния разкол в Украйна и проблеми на нашето съвремие. И макар да оглавява Украинската православна църква във времена на множество политически проблеми и дискусии, но не върху тях се спира в своите размисли митрополит Онуфрий, а върху онова, което според думите на свети апостол Павел е "полезно за всичко, понеже съдържа обещание за сегашния и за бъдещия живот" - благочестието. Как да не отстъпим от Църквата във времена на изпитания, как да се научим да обичаме хората, какво е нужно за човека, за да е истински щастлив, как да постим, каква е главната опасност от блудната страст, как да върнем надеждата на човека, какво е отношението на Църквата към евтаназията, кремацията, задочното опело, как се дава автокефалия в Православието, за гражданската война в Украйна и църковния разкол, какво да направи човек, който е съгрешил, за уважението към възрастните... са само няколко примера от дългия списък с теми, които разглежда Негово блаженство в своите беседи. 

Прочети още
от Предание БГ

За празника на св. вмчца Екатерина на 24 ноември тази година по традиция Негово Високопреосвещенство Ловчанският Гавриил възглави св. Литургия в носещата името на светицата църква в с. Църквище. На архиерея съслужиха председателят на църковното настоятелство свещеноиконом Антоний Марчев и дякон Петър Милошов, а на клира бе ст. ик. Емил Якимов.

Прочети още
от Предание БГ

На 21 ноември, празникът Въведение Богородично, в едноименния приземен параклис на новия катедралния храм в гр. Ловеч бе отслужена света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с храмовото духовенство – ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев, свещеник Мартин Йотов, както и ст. ик. Кънчо Кабадийски и дякон Петър Милошов.

Прочети още
от Ловчански митрополит Гавриил

Да дадем всеобхватно и изчерпателно определение за Църквата е невъзможно по причина на нейната богочовешка природа. Църквата не може да бъде сведена до обикновена човешка институция. Нейната същност и историческа реалност обхваща в себе си не само много аспекти на видимия свят, но и на невидимия – тя съчетава в себе си не само човешкото, но и божественото поради своето вътрешно единство с Бога. А Бог не може да бъде вписан в рационалните категории на ограничения човешкия разум. Св. апостол Павел, използвайки брака като метафора за живота на Христовата Църква, заключава: „Тази тайна е велика: но аз говоря това за Христос и за Църквата“ (Еф. 5:32).

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ,

НОЕМВРИ 2021 г.

Прочети още
от Предание БГ

Св. преп. Параскева-Петка е една от най-почитаните светици на Балканите – България, Сърбия и Румъния са преизпълнени с манастири и църкви, носещи нейното свято име.

Църквата в старославния исторически град Троян в Ловчанска епархия носи също името на св. преп. Параскева, като храмът е построен през 1835 година и е осветен на 14 октомври същата година.

Прочети още
от Предание БГ

И тази година по традиция паметта на светите 26 Зографски мъченици бе почетена с Всенощно бдение в Чекотинския манастир „Св. Арх. Михаил“. То бе възглавено от епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Видинския митрополит Даниил, Константийския епископ Михаил (игумен на светата обител), множество отци и миряни. В храма бе изложена за поклонение частица от мощите на св. 26 Зографски мъченици.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ОКТОМВРИ 2021 г.

Прочети още
от Предание БГ

Фоторепортаж от хиротонията на Негово Преосвещенство Константийски епископ Михаил, 26.09.2021 г., катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" - Ловеч.

Прочети още