от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на книжния пазар в България вече е новото издание на Епархията - "Господи и Владико на моя живот". Книгата съдържа тълкованието върху Великопостната молитва на свети Ефрем Сирин от свети Лука Войно-Ясенецки. Великият светител в своето всеотдайно служение на Бога и хората е бил не само достоен архипастир и гениален лекар, но и вдъхновен проповедник, и духовен писател. В своите наставления върху великата молитва на преподобния Ефрем свети Лука ни разкрива дълбокия смисъл на всяко едно прошение, всяка една дума. А тези молитвени вопли, по думите на светеца изповедник, са се излeли от "напълно очистено, съвършено, свято сърце, от просветен от Божията благодат ум, станал причастник на ума Христов". "Тази молитва - говори още светителят - прониква в сърцето както никоя друга, чувствате особената, изключителната, божествената ѝ сила".

Прочети още
от Пътят на отците

На 22.03 (сряда), в навечерието на светлия празник на Благовещението на Божията Майка, Ловчанска Света Митрополия ви кани на вечер под надслов "Славословим Богородица". Катедралният хор "Достойно есть" към храм "Св. св. Кирил и Методий" ще изпълни редица църковни песнопения. На фона на красиви богородични икони в изпълнение на хористите ще чуете молитвата "Отче наш", богородични тропари, "Достойно есть", "О Тебе радуется" и др. Изящните песнопения се редуват с житиеписен разказ, който ще ни припомни най-важните събития от земния път на Пресветата Дева - от Нейното Рождество, през светлото Благовещение и Раждането на Спасителя Христа, до Нейното славно успение.

Събитието ще се състои от 18:30 в приземния храм "Въведение Богородично" на новата катедрала "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч. Входът е свободен. Очакваме Ви.

Прочети още
от Предание БГ

Празникът на Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“ на 9 март и тази година по традиция беше отбелязан с тържествена архиерейска св. Литургия, отслужена от Високопреосвещените митрополити Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил в съслужение със свещенослужители.

Прочети още
от Предание БГ

По традиция и тази година през първата събота на Великия пост – Тодорова, в Правешкия манастир „Св. вмчк Теодор Тирон“ светата божествена Литургия беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужиха викарният епископ на Ловчанския митрополит Константийският епископ Михаил, игуменът на светата обител архим. Йоан Страшников, ст.ик. Борис Петров, архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия, йеромонах Нектарий Балабанов, прот. Илия Николов, свещ. Петър Милошов и дякон Андроник Попов. Мнозина християни пристъпиха към св. Причастие - Тялото и Кръвта Христови.

Прочети още
от Предание БГ

Слово на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, произнесено на Националния празник Освобождение на България 03.03.2023 г. 

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил Ловеч отново посреща "Дните на православното кино", организиране от Ловчанска Света Митрополия. Както е по традиция, прожекциите ще се провеждат  от първата до петата седмица на Великия пост в параклиса "Въведение Богородично" на новата катедрала "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ,

27.02. – 12.03.2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

Националният конкурс „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия и Животворящ Дух” – 2023 е посветен на православния християнски празник Петдесетница и се провежда с благословението на

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ и СВ. СИНОД на Българската православна църква-Българска патриаршия.

Организира се под ръководството на Ловчански митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел, и неговия екип при СВ. СИНОД на БПЦ-БП.

Прочети още
от Пътят на отците

Ваше Високопреосвещенство, скъпи Владико!
Възлюбени в Господ събрате и съмолитвеник пред престола на Царя на Славата!

Знаейки Вашата твърда позиция в пазенето на каноните на Църквата и непримиримостта Ви към влиянието на външноцърковни сили върху живота на Църквата, позволете ми да отвлека Вашето внимание, за да Ви съобщя за събитията, които в момента се случват около нашата Украинска православна църква.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ,

1 – 26 ФЕВРУАРИ 2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

По традиция и тази години великият Господски празник Богоявление бе отбелязан особено тържествено в град Ловеч. Св. божествена Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил в съслужение със ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Андроник Попов. На празника присъстваха кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, областният управител инж. Светослав Славчев, председателят на Общински съвет – Ловеч г-н Петър Цолов, зам. –кметът г-н Венцислав Христов и началника на РУО – Ловеч д-р Иваничка Буровска.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ,

05.01. – 31.01.2023 г.

Прочети още
от Предание БГ

Твоето рождество, Христе Боже наш,
озари света със светлината на познанието.
Защото в него онези, които служеха на звездите,
от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата,
и да познават Тебе, Изтока от висините.
Господи, слава на Тебе!

Прочети още
от Предание БГ

Христос се ражда – славете Го!

Христос от небето идва – посрещнето Го!

Възпявайгте Го, люде, защото се прослави!

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ,

24.12. 2022 г. – 02.01.2023 г.

Прочети още