от Пътят на отците

Cover kniga mitropolit Gavriil"Да заслужим вечния живот" зарадва българските читатели в навечерието на Рождество Христово 2018 г. Авторът на изданието е Ловчанският митрополит Гавриил. Книгата обхваща проповеди, интервюта и беседи на Негово Високопреосвещенство и излиза по повод на 20-годишнината от неговата епископска хиротония. В сборника авторът засяга широк кръг от теми, касаещи проблемите и събитията в съвременния живот, излага светоотеческия подход и разбиране за тях и споделя своя духовен опит, придобит през дългите години на общение със съвременни старци и подвижници на благочестието. Книгата е разделена в 5 части. Първата съдържа проповеди на Ловчанския митрополит Гавриил за големите православни празници. Втората обхваща негови слова и послания за различни църковно-обществени събития. Третата част включва доклади на Негово Високопреосвещенство, посветени на духовно-нравственото възпитание на децата и въвеждането на задължителното обучение по Православие в българските училища. Четвъртата част е съставена от интервюта, давани през годините за различни обществени и църковни медии. Последната част на сборника представлява фото албум, проследяващ едни от най-важните събития в живота и служението на архиерея.


Мъж и жена ги сътвориПрез 2019 г. на книжния пазар в България излезе новата книга на Ловчанска Света Митрополия, посветена на брака, семейството и възпитанието на децата. "Мъж и жена ги сътвори" е част от поредицата "Със слава и чест ги венчай" и представлява сборник с беседи от Лимасолския митрополит Атанасий, Месогийския митрополит Николай и монах Моисей Светогорец. Словото на тези известни проповедници на Православието, побрано в настоящето издание, е сигурен духовен компас по множество въпроси, касаещи избора между семейния живот и монашеството, избора на спътник в живота, създаването и укрепването на семейството, духовно-нравственото възпитание на децата и др.


Propovedi cover smallПървият том на "Думи за живот" е най-продаваната православна книга в България от момента на своето издаване. Сборникът съдържа непубликувани досега, дори и във виртуалното пространство, проповеди на един от най-обичаните съвременни проповедници на Православието - Лимасолския митрополит Атанасий. Книгата, която носи името "Думи за живот", е подготвена от Ловчанска Света Митрополия и се отпечатва с благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Тя е част от поредицата на Ловчанска Света Митрополия "Аз съм Пътят, и Истината, и Животът". Преводът е на богословът Константи Константинов, който живее в Лимасол и лично познава митрополит Атанасий, и който е добре известен на православната аудитория в България с многобройните си преводи на най-големите съвременни гръцки проповедници.

Dumi za zivot 1 thПървата част на сборника съдържа беседи на владика Атанасий, повествуващи за великите съвременни подвижници на 20-ти в. Арсений, Паисий, Порфирий, Йаков и Филотей, които, с изключение на св. Арсений, той лично е познавал и е имал рядката възможност да общува с тях и да бъде свидетел на многобройните им благодатни дарове. Разказът на Лимасолския митрополит е изключително жив, с особена сила завладява вниманието и проникновено чертае личността на тези духовни великани на нашето съвремие. Не малко място е отделено и на поразителните чудеса, ставали по молитвите на светите старци - чудеса, на които митрополит Атанасий или е бил свидетел, или познава хората, с които са се случили.

Във втората част на сборника Лимасолският митрополит съсредоточава своето слово върху различни аспекти на Православното богословие и духовен живот. Тук са засегнати различни теми: за съвременния стрес и безпокойство, за борбата със страстите и очистването то тях, за страданията и скърбите в живота, за духовната незрялост, за човека като икона на Бога и Божията любов и др.


propovedi 1"Проповеди" Т. 1 обхваща словата на великия руски старец о. Йоан Крестянкин за Великия Пост и от Пасха до Петдесетница. Изданието се посвещава на 10-годишнината от праведната кончина на приснопаметния старец, с чийто благодатни духовни наставления се е ползвал Ловчанският митрополит Гавриил в продължение на 20 години. Проповедите обхващат подготвителните недели на Великия Пост, започвайки от Неделята на митаря и фарисея, а така също неделите на Постния Триод. Изданието включва и словата на архим. Йоан за Светлата пасхална седмица, за Петата Неделя след Пасха, за Възнесение и Петдесетница. Живото слово на големия познавач на духовния живот ще ни потопи в размисъл за онова, що едничко е само потребно, и с красив поетичен изказ ще ни настави как да се подготвим за великото поприще на покаянието - Светата Четиридесетница, как да преминем спасителното време на Поста, в какво се състои самопознанието, покаянието, опрощението. А като венец на постните трудове о. Йоан ще ни направи причастни и на Пасхалната радост, на радостта от Христовото Възкресение и Възнесение и на великото събитие на слизането на Св. Дух над Христовата Църква. Неповторимо красиви по своя художествен стил, завладяващи по дълбочината на светоотеческата мисъл, която ги пронизва, проповедите на стареца Йоан ще бъдат незаменимо четиво в навечерието на Великия пост, по време на Св. Четиридестница и след това, когато Православната Църква ще празнува Светлотото Христово Възкресение.


В втория том на "Думи за живот", книгата, която стана любимо четиво на хиляди православни българи, е събрано живото слово на трима от най-ярките представители на Атонското подвижничество и традиция: Лимасолския митрополит Атанасий, стареца Моисей Светогорец и стареца Никон Светогорец. Словото на тези обичани от целия православен свят духовни наставници не блести с показна витиеватост, но покорява със сила и в своята свята простота проницателно разкрива дълбоките истини на Христовата вяра и духовен живот. Думите на авторите-светогорци като крепка стена ще ни ограждат от набезите на личните ни житейски бури, като ни учат как да се подвизаваме срещу своите страсти, как да се излекуваме от помрачението на ума и да достигне до дълбокото вътрешно наблюдение, в което при съдействието на Божията благодат човек намира своята "реална идентичност, своя неизобразен образ".


coverТретият том на "Думи за живот" се осъществява отново с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил и съдържа непубликувани досега, дори и в Интернет пространството, беседи на Лимасолския митрополит Атанасий на различни теми, касаещи духовния живот на православния християнин като молитвата, борбата с помислите, леността, очистването на сетивата, кротостта, духовното младенчество и пр. Живото слово на владика Атанасий засяга и множество актуални проблеми на съвремието, сред които са наркотиците, животът без покаяние и др.


"Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес", е съставена от големия изследовател на живота на свети Лука Войно-Ясенецки митрополита на Арголидската епархия на Гръцкта православна църква Нектарий Андонопулос. В нея се съдържат над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци. Изданието е допълнено и с размисли за значението на чудесата в Православната църква на митрополит Йеротей Влахос, стареца Софроний Сахаров и др. Книгата е 205 стр., с красиво оформление (17 х 24 см), плътно следващо гръцкия оригинал, и съдържа цветна икона на светеца, както и над 30 цветни снимки или илюстрации.  Вярваме, че настоящото издание ще послужи за утеха на много сърца и в България, за надежда и радост, за вдъхновение и възхвала към Бога, за изцеление. Защото и в наши дни светителят продължава своята лекарска деятелност, но вече неограничаван от рамките на земната реалност и недостатъчните възможности на медицината. Както свидетелства настоящият сборник, св. Лука се явява край болнични одъри и сред неволи, в операционни зали и сред самите лекарски екипи, сам ръководи или извършва хирургически операции, събужда от кома, вдига от смъртния одър сломени души и тела, често прави ненужни лекарствата и назначените като неотложни хирургически интервенции и накратко: отново лекува, като за всички, които го призовават с горещо желание и молитва, е „бърз помощник“.


"Ако любов имате" е друга книга, реализирана от Ловчанска Света Митрополия. Сборникът съдържа беседи на приснопаметния атонски монах и известен богослов Моисей Светогорец. Беседите са преведени от гръцки от Константин Константинов и досега не са публикувани в Интернет пространството. Темите, върху които размишлява един от най-обичаните съвременни проповедници на Светото Православие, засягат въпросите за присъствието на Бога в нашия живот, молитвата, семейството, светостта, аскетиката, вярата, и много още. Книгата изрлиза в средата на Великия Пост и ще бъде незаменимо духовно четиво особено през това благодатното време на духовна пролет в Светата Църква.


"Света Гора: Богошествената планина" съдържа беседи за различни аспекти на светогорския живот и подвижничество, съставени или изнесени от Лимасолския митрополит Атанасий, Месогийския митрополит Николай и стареца Моисей Светогорец. Настоящият сборник не би могъл да претендира за пълно описание или изследване на Свегорската монашеска традиция, но по-скоро е своеобразен цветослов от размисли за Св. Гора Атон на едни най-обичаните съвременни проповедници на Православието. Ако трябва да съберем в едно прекрасните епитети, поетични сравнения, богословски дълбоки определения, които те дават за светоименития Атон, то би се получил богокрасен венец от пленителни по своята красота цветя и цветове. За о. Моисей Атон е „люлка на радостта“; владика Атанасий в своите светогорски истории ще сподели с нас ярки примери от подвижническия живот на монасите; а Месогийският митрополит Николай със своя по-абстрактен, но дълбок и увлекателен изказ ще допълни: „Всеки контакт с подвижника е явяване на Бога, Божие слизане върху планината Синай на твоята душа“.


nastolna kniga za monasi i miriani"Настолна книга за монаси и миряни" e друго издание на Ловчанска Епархия с автор приснопаметния старец Йоан Крестянкин. Изданието, побрало наставленията на голям брой богоносни наставници и учители, представлява истински наръчник за духовен живот, богата антология на светоотечeската мисъл, даваща отговор на множество въпроси, които неминуемо възникват в живота на всеки православен християнин. Засегнати са огромен брой теми, касаещи борбата с всеки грях, с бесовските коварства и изкушения, както и въпросите, свързани с придобиването на евангелските добродетели и Христовия мир. Вярваме, че "Настолна книга за монаси и миряни" се числи към онези бисери на православната духовна литература, които са отхранили и ще възпитават и за напред не едно поколение монаси и миряни.


На издателството на Ловчанска Света Митрополия принадлежи и най-хубавата православна детска книга - определена от мнозина като такава не само в България, но и в Русия: "Евангелие в преразказ за деца", превод от руски език. След многохилядния тираж в рамките на самата Епархия, Св. Синод възприе изданието за всички епархии на БПЦ и то бе отпечатано в няколко десетки хиляден тираж.

 

 


"Житие на Св. Петка за деца" бележи началото на нова инициатива на Ловчанска Света Митрополия под надслов "За децата на България", включваща издаването на православна детска литература. Новото направление в просветната мисия на Епархията ще бъде съсредоточено предимно върху издаването на житията на бълграски и съвременни светии във форма, адаптирана за детската аудитория. Първият плод на това начинание е "Житие на света преподобна Петка-Параскева". Изданието е луксозно, изпълнено по правилата за най-високо качество за подобна детска литература. Форматът е квадратен, подвързията - твърда с допълнително ламинирано покритие, осигуряващо защита на книжното тяло дори и в ръцете на най-малките свои читатели. Страниците на детската книга са картонени, с богати иконни илюстрации, изпълнени във византийски стил и проследяващи живота на света Петка от нейното детство през живота й в пустинята и завръщането в Епиват, както и откриването на мощите й и едно от чудесните изцеления, станали по нейните молитви. Текстът, разказващ за живота и подвизите на светицата, е адаптиран по житието на св. Петка, съставено от св. патриарх Евтимий. Адаптацията на житийния текст, както и илюстрациите са дело на дългогодишен преподавател в Българското неделно училище в Калгари, Канада, който безвъзмездно дари своя труд и пожела да остане анонимен. Изданието е предназначено за деца и юноши.


cover kniga sveti Ioan"Житие на св. Йоан Рилски за деца" е посветено на небесния покровител на България преподобния Йоан Рилски Чудотворец и е част от инициативата "За децата на България". Книгата включва 40 страници с красиви илюстрации и тескт, разказващ живота и подвига на великия български светец от неговото детство до блаженото му успение. Детското издание е луксозно, с твърди корици, голям формат (А4), и изящни илюстрации.


detska knizka sveti Paisii 1 th"Житие на св. Паисий Светогорец за деца" е първата детска книжка за известния и обичан по цял свят преподобни Паисий Светогорец. Изданието е на Ловчанска Епархия и част от инициативата "За децата на България", която стартира с отпечатването на Житието на света Петка за деца . Книгата за свети Паисий включва 46 страници с богато илюстриран текст, адаптиран за деца и проследяващ живота на великия подвижник на благочестието от неговото детство до блажената му кончина. В книжката са описани и много чудеса, станали приживе и след смъртта на преподобния отец. Книжката е луксозно издание, с твърди корици, голям формат (А4), и красиви илюстрации.

 


cover final small"Житие на свети Серафим Саровски". Изданието е поредно в инициативата на Ловчанска Света Митрополия "За децата на България" и включва 52 страници красиво илюстриран текст, адаптиран за деца, разказващ за детството, светостта и чудесата на един от най-големите православни светци св. Серафим Саровски. При съставянето на текста като основен извор за живота на св. Серафим е използван най-хубавия биографичен сборник, посветен на светеца, "Радост моя", издание на Дивеевската света обител.


cover"Житие на Схиигумения Мария за деца" е друга детска книга от поредицата "За децата на България". Изданието е посветено на приснопаметната подвижница на благочестието схиигумения Мария (Дохторова), под чието духовно ръководство е бил и Ловчанският митрополит Гавриил. Книгата се издава в навечерието на 40-годишнината от блажената кончина на майка Мария и е създадена по книгата на митрополит Гавриил "Схиигумения Мария (Дохторова)".

Получила при монашеското си пострижение във Велика схима името на равноапостолната Мария-Магдалина, майка Мария се уподобява на великата Христова последователка и по своя живот още от ранна възраст - живот, изпълнен с добродетел, напрегнат духовен труд и беззаветна любов към Господа и хората. По Божия милост стъпките на великата подвижница на благочестието освещават и българската земя в периода 1954-1978 г., когато майка Мария е игуменка на Клисурски м-р "Св. Петка" до гр. Банкя. Именно там тя завършва своя равноангелен живот на 8 май, 1978 г., в деня на възлюбения ученик и апостол на Господа св. Йоан Богослов, когото приживе особено е почитала.

Подобно на изданията за Св. Петка и Св. Паисий Светогорец, книгата е богато илюстрирана, а текстът е адаптиран за деца. Изданието е луксозно, с твърди корици, формат А4. 


cover В навечерието на светлото Христово Рождество на 2019 на българския книжен пазар излезе и първата детска книжка за известния и обичан по цял свят свети Нектарий Егински. Изданието за великия светец и чудотворец е на Ловчанска Епархия и част от инициативата "За децата на България". Книгата за свети Нектарий излиза и в навечерието на стогодишнината от блаженото успение на светителя. Изданието включва 46 страници с богато илюстриран текст, адаптиран за деца и проследяващ живота на великия подвижник на благочестието от неговото детство до блажената му кончина. В книжката са описани и чудеса, станали приживе и след смъртта на свети Нектарий.


cover "Житие на свети Порфирий Кавсокаливит" е най-новото издание от поредицата "За децата на България". Детската книжка, посветена на великия съвременен светец и чудотворец, е съставена по неговата автобиография, издадена от духовните чеда на светеца - сестринството на манастира "Хрисопиги" в Милеси. Богато илюстрираният увлекателен текст ще бъде още едно вдъхновение за малките читатели да обикнат Господа Иисуса Христа, да водят чист християнски живот.

 


Miracles Most Holy TheotokosСборникът, който носи заглавието "Явявания и чудеса на Пресвета Богородица", е съставен от братството на манастира "Св. Дух" - Оропос, Гърция. Книгата е пронизана от благоговейно чувство на благодарност и любов към Божията Майка, чиито чудеса са неизброими като небесните звезди. Разказите за чудесата на Пресвета Богородица, само малка част от които са събрани в тази книга, имат различни източници. Ние ги представяме обработени и обогатени с географски и исторически данни, без да променяме тяхната същност. Източниците са посочени в края на книгата по азбучен ред.

Изданието се осъществява за първи път в България, когато отново в Ловчанска Епархия, с благословението и по инициативата на Ловчанския митрополит Гавриил, на 25 май 2019 г. пристигна Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица. Затова и първите страници на настоящия цветослов от чудеса на Всесветата Дева са посветени на този Неин чудотворен образ, прославил се с множество изцеления в наши дни.

Благодарим на схиархимандрит Тимотей (Саккас), игумена на манастира „Св. Дух“ – Оропос, Гърция, който притежава авторските права върху книгата, за разрешението за нейното издание в България.

Вярваме, че настоящият сборник ще послужи, в сърцата на православните християни в България да се разгори още по-голяма почит, благоговение и сърдечна любов към Тази, Която не престава да се моли за нас и да ни пази под Своя покров, Която е песен на херувимите и хвала на ангелите.


cover final small "Схиигумения Мария. Жизнеописание и писма до Левкийския епископ Партений". Съставител на книгата е Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил - духовен син на приснопаметната подвижница на благочестието схиигумения Мария (Дохторова). Изданието се осъществява с благословението на Негово Високопреосвещенство в юбилейната му 70 годишнина. Изданието слага началото и на нова поредица в издателската дейност на Епархията под надслов "Съвременни подвижници на благочестието".Освен на български език книгата е издадена на руски, гръцки, английски и чешки език и от момента на своята поява винаги се е радвала на голям интерес сред читателите. В настоящето издание е включена и главата "Из спомените на Ловчанския митрополит Гавриил", която представлява посветените на матушка Мария беседи на Негово Високопреосвещенство със сестрите от Ново-Тихвинския манастир през 2006 г. Изданието включва и 24 страници цветен албум, а общият обем на книгата е 184 стр.


cover final small "Срещата на човек с Бога" представлява дневник от записки на Месогийския митрополит Николай по време на неговите пътешествия на Атон през миналия век и в наши дни. Размислите на владиката преоткриват скрития от страничните погледи духовен облик на светогорските жители, тайнствената и невидима страна от живота на подвижниците - от непознати отшелници до известни на целия православен свят светци като св. Паисий Светогорец и Герасим Микраянанит. По неповторим начин митрополит Николай чертае непреходния образ на Св. Гора Атон като място, което стои по-близо до небето, отколкото до земята, място, където действително почива Бог. В същото време авторът подчертава, че целта на настоящия текст е да пробуди у читателя необходимостта от възхождането на "Господнята планина", възхождането към евангелската святост и съвършенство. "Света гора обаче съществува не само за да ѝ се любуваме отдалеч - говори митрополит Николай. - Тя съществува, за да възходим на нея... Света гора е нещо повече от история, образи, впечатления, човешки мерки и критерии. Ти я усещаш, но се затрудняваш да я изразиш, възприемаш я, но не я разбираш. Това е Света гора (Света планина), на която трябва да възходиш. Света гора, „на която Бог благоволи да обитава“, Света гора, на която „Господ ще обитава вечно“ (Пс. 67:17). Дойдете, и да възлезем на планината Господня“ (Мих. 4:2)".


cover final small "Сръбският патриарх Павле (1914-2009) е един от най-уважаваните и високопочитани предстоятели на Православната църква от миналия век. Още през живота му го почитаха за светец, а днес в храмовете се умножават иконите и фреските с неговото изображение, макар той все още да не е канонизиран. Настоящата книга, съставена на основата на документи и свидетелства, представя живота на малкия и крехък човек, който до края на своите дни си оставаше беден монах, обикновен, смирен, изпълнен с любов, винаги и при всички обстоятелства подчиняващ себе си на строгата дисциплина на аскет. Евангелието беше единствената програма на неговото епископство, а в последствие и патриаршеско служение. Този духовен портрет се допълва от многочислени истории, показващи мъдростта на патриарха. Съжденията му напомнят кратките и поучителни изречения – апофтегмите – на отците на древността.


cover final small С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил в навечерието на Рождество Христово 2021 излeзe нова книжка за деца от инициативата "За децата на България". Новото издание на Ловчанска Епархия този път проследява живота на св. Герасим Йордански и предоставя на малките читатели възможността да оцветят основни моменти от житието на светеца. Книжката е с меки корици и съдържа икона на Богоявление и още 17 красиви графики за оцветяване.


cover final small "Господи, отвори ми дверите на покаянието" е сборник с беседи, посветени на покаянието през периода на Великия пост, а също така засягащи множество основни моменти и съвременни проблеми, с които православният християнин се сблъсква в своята ежедневна духовна борба и усилия. Сборникът е съставен от слова на известните и обичани в целия православен свят учители и проповедници на православното богословие и живот - Лимасолския митрополит Атанасий, стареца Моисей Светогорец и стареца Никон Светогорец.


cover final small Обичан по целия свят и прославян заради многобройните чудеса на изцеления, свети Лука е един от най-почитаните светци и в България. На него са посветени част от най-хубавите православни издания в страната ни, сред които е и сборникът с негови чудеса, съставен от Арголидския митрополит Нектарий и издаден на български от Ловчанска епархия под заглавието "Бърз помощник: чудесата на свети Лука днес". А на книжния пазар в България вече е и красиво илюстрирана детска книга, съдържаща животоописанието на светеца и негови чудеса.


cover final small Авторът на изданието е Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий и включва проповеди, беседи и отговори на въпроси, които обхващат широк спектър от теми, свързани с духовния живот на православния християнин, с догматичното и канонично богословие на Православната църква, с църковния разкол в Украйна и проблеми на нашето съвремие. И макар да оглавява Украинската православна църква във времена на множество политически проблеми и дискусии, но не върху тях се спира в своите размисли митрополит Онуфрий, а върху онова, което според думите на свети апостол Павел е "полезно за всичко, понеже съдържа обещание за сегашния и за бъдещия живот" - благочестието. Как да не отстъпим от Църквата във времена на изпитания, как да се научим да обичаме хората, какво е нужно за човека, за да е истински щастлив, как да постим, каква е главната опасност от блудната страст, как да върнем надеждата на човека, какво е отношението на Църквата към евтаназията, кремацията, задочното опело, как се дава автокефалия в Православието, за гражданската война в Украйна и църковния разкол, какво да направи човек, който е съгрешил, за уважението към възрастните... са само няколко примера от дългия списък с теми, които разглежда Негово блаженство в своите беседи.


cover final small "Нашата надежда е Христос" е друго издание, съдържащо непубликувани досега беседи на Лимасолския митрополит Атанасий. Особено място в сборника е отделено на съвременните светци и духовни наставници на автора старците Ефрем Аризонски, Йосиф Ватопедски, свети Ефрем Катунакийски. Заедно с разказите за приснопаметните подвижници читателят ще попие и от живото слово на владика Атанасий, засягащо вътрешния живот на християнина, смирението, борбата с гнева, човешките идоли, чистотата на съвестта, упованието в Христа.


За повече информация и поръчки на книгите на Ловчанска Епархия: 

тел. 0888 286 937

email: kТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.