Молитви към св. Петка Търновска

от Предание БГ

Молитва

Към преподобната наша майка Параскева-Петка Търновска, написана от св. патриарх Евтимий Търновски

О, преподобна майко и прекрасна Параскево, отгоре наглеждай милостиво и нас! Сега ти не съзерцаваш като през огледало или във въображението си Този, Когото силно си обикнала - Христос, а му говориш направо лице в лице! Смирено те молим: опази ни от всички вражески навети чрез силата, която ти е дал Спасителят Христос, избави ни от всяка съблазън, бди над нас майко Параскево. и ни помогни и укрепи по тесния път към Христа, за да го извървим и ние, както и ти си го извървяла и като имаме теб за при­мер да не се отклоним от него. Като похваляваме твоите чудни дела, молим те, пресвета майко Параскево, умоли нашия Господ Иисус Христос да отреди и на нас място в небесните пасбища; да заживеем при теб и да се насладим от вечните блага посредством бла­годатта и човеколюбието на нашия Господ Иисус Христос, Комуто с Безсмъртния Отец и с Пресветия Благ и Животворящ Дух слава и могъщество сега и навеки! Амин!

МОЛИТВА ВТОРА

О, преподобна наша майко Параскево, невесто на Сладчайшия Жених Христос! Гълъбице на целомъд­рието, обещала се от младостта си на Църквата да служиш и повече от всички блага Господа възлюбила! На теб се молим и от тебе просим: приеми нашите сърдечни моления, дарувай ни чистота на душите и телата. Вдъхни ни любов към Божествените истини и по пътя на добродетелите ни води; умоли Господа, Създател на цялото творение, да не отвръща Лицето Си от нас, грешните, да ни дарува здраве, радост, благоденствие и мир и за добрите ни начинания успех, а в беди и скръбни обстоятелства да ни подаде, като на теб, търпение и благодушие; та по твоите свети молитви да се утвърдим във вярата, и благочестието и да преуспеем в християнската любов и всяка добро­детел. И така по твоите свети молитви и застъпничество, невесто Христова, всехвална Параскево, да придобием Светия Дух  и да достигнем спасение, и да прославим пречистото и великолепно име на дивния в светиите Си истински Бог, Отец и Син и Дух свети сега и всякога и във вечни векове. Амин.

МОЛИТВА

при скърби и беди

към преподобна Параскева-Петка

Предивна светителко Параскево-Петке, наша упора и прибежище, защитнице наша,

Към тебе, като към единородна наша майка, се об­ръщаме за помощ в застигналата ни скръб, беда и злострадание (казва се какво е).

Принеси майчинското си моление за нас на нашия Господ Иисус Христос, удостой ни с твоето небесно посещение и ни подай чудесната си помощ.

Облекчи страданието ни и, ако е угодно на Бога, избави ни от него, изцели ни и ни подай търпение, за да ни бъде то за спасение.

Обърни злостраданието ни в радост, та и в нас, както в теб, да се прослави великолепното Име на нашия Господ Иисус Христос, заедно с Безначалния Му Отец и Светия Дух, сега и всякога и вечни векове, амин.