Архиерейска Света Литургия в Новоселския манастир

от Отец Кънчо Кабадийски

Днешният ден е светъл за цялата ни Българска Православна Църква, за всички нас християните потомци на тези, които просияха в сонма на Божиите светии – Новоселските новомъченци.

За да отслужи Света Литургия и увеличи духовната радост на своите епархиоти с архиерейското си благословение в Новоселския манастир „Св. Троица" пристигна Ловчанският митрополит Гавриил. Тук той бе посрещнат от игумена на Троянската света обител Велички епископ Сионий, дошъл тук за празника, игумена на Новоселския манастир схийеромонах Илия и многобройно духовенство и миряни.

Митрополит Гавриил оглави Светата Божествена Литургия, а с него съслужиха Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, архим. Викентий Митев, ставроф. ик. Марин Божков, прот. Михаил Ковачев, схийеромонах Илия Лариков игумен на Новоселския манастир и свещеномонах Стефан брат на Троянската св. обител. Службата бе огласяна от сестри на Врачешкия манастир „Св. 40 мъченици".

В храма молитвено присъстваха кметът на Априлци г-н Младен Пелов, кметът на Ловеч г-жа Корнелия Маринова и множество вярващи.

В словото си митрополит Гавриил припомни времето на мъченичеството и подвига на Новоселските мъченици, който трябва да служи като жив пример за всички ни.

След това бе извършена лития с иконата на св. Новоселски мъченици до центъра на град Априлци, където митрополит Гавриил отслужи молебен и поздрави жителите и гостите на града с празника.