Архиерейска служба на Томина неделя в Троян

от Отец Кънчо Кабадийски

Планинския град Троян днес посрещна своя духовен архипастир Ловчанският митрополит Гавриил. С празничен звън църковните камбани на храм „Св. преп. Петка" известиха идването на владиката. Множество вярващи още от сутринта бяха изпълнили красивия и благолепен възрожденски храм, те бяха тук за да се черкуват на този ден и за да получат архиерейското благословение.

На Светата Литургия в съслужение с митрополит Гавриил участваха ставроф. ик. Марин Божков архиерейски наместник на Троянска духовна околия, ставроф. ик . Кънчо Кабадийски от Ловеч и свещеноик. Станимир Маринков от Троян.

След светата служба в своята проповед митрополит Гавриил говори върху днешното евангелско четиво и за живота на св. ап. Тома. Владиката каза, че народа нарича апостола с думата „неверни" но това не е правилно, защото ако бихме могли да имаме вярата на св. ап Тома, то ние щяхме да станем светии като него. Той разказа за великите трудове на апостола и за неговата мъченическа смърт. Митрополит Гавриил говори и за Христовия мир, като висше благо, което е пряко свързано с осъществяването делата на вярата в този свят и най-вече с правенето на добро.

Владиката благослови всички вярващи и на всички раздаде иконки на Светото Христово Възкресение.