Конференция свързана с религиозното образование и възпитание на децата се проведе в Ловеч

Кръгла маса по проблемите на религиозното образование и възпитание се проведе днес в град Ловеч. Инициатори и организатори на събитието бяха Ловчанска св. Митрополия, Община Ловеч и Фондация "Дарби". За да участват в този изключително важен за българското общество и особено за подрастващите форум бяха дошли, освен духовните лица водени от митрополит Гавриил, също и Областния управител на Ловеч, Кмета на града, Председателят на общинския съвет, заместник кметове, ръководители на държавната и общинската администрация свързани с образованието, директорите на ловешките училища, учители, читалищни работници и други. Гости на събитието бяха проф. Божидар Андонов и доц. Константин Нушев от Богословския факултет при СУ „ Св. Климент Охридски", г-жа Бистра Илиева от фондация „Дарби" и зам. кмета на гр. Петрич г-жа Илияна Попова.

Конференцията бе открита от Високопреосвещеният митрополит Гавриил, които във встъпителните си думи подчерта значението на религиозното образование и възпитание, като първоначално средство за изпълнение на основните евангелски заповеди, дадени ни от нашия Господ Иисус Христос – да обикнем първо Бога с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум, а после да възлюбим и ближния си като себе си.

Бяха споделени и дискутирани добри и работещи практики от общински ръководства, директори и учители, които до този момент са дали позитивни резултати при работата с децата, и които са много обнадеждаващи на фона на голяма бездуховност, в която днес живеят повечето от учащите. Кръглата маса продължи три часа и премина изцяло в градивен православен дух, а ползите от нея ще бъдат усетени не след дълго време.